Foto: Robert Betzehag/Polisens förundersökning

Pappa åtalas för stämpling till mord

Uppdaterad
Publicerad

En man i Uddevalla som försökt få sonen att mörda en fiende till familjen åtalas nu för stämpling till mord.

Mannen, som är i 50-årsåldern, har i sms till sonen uppmanat honom att döda en man. Motivet har kopplingar till Hovhultsmordet i Uddevalla 2015.

Bakgrunden är att två män rånade 50-åringens båda söner i Uddevalla i augusti 2015. Dagen efter sköt en av sönerna ihjäl en av rånarna i Hovhult. För det dömdes han till 14 års fängelse för mord.

Son hade pistol

Det är den andra rånaren som pappan nu ska ha uppmanat den kvarvarande sonen att döda. Pappan har, enligt stämningsansökan, skickat elva sms-meddelanden till sonen med uppmaning att mörda rånaren. Meddelandena har skickats i början på januari i år. Sonen hade under denna tid tillgång till en pistol och ammunition, men greps den 6 januari misstänkt för vapenbrott.

Det var när polisen gick igenom sonens telefon som man upptäckte pappans sms som uppmanade till mord och den 9 februari häktades pappan, misstänkt för stämpling till mord.

– Att åtala någon för stämpling till mord är mycket ovanligt, eftersom det är ett brott som normalt är svårt att bevisa, men i det här fallet är det uppenbart att det inte handlar om tomma ord utan det har förelegat fara för att brottet skulle komma till fullbordan, säger åklagaren Daniel Edsbagge i Uddevalla.

”Gå gå döda han”

Pappan har bland annat skrivit till sonen att ”Har du pistolen bara så” och ”Gå gå döda han”. Pappan har också skrivit att ”Hoppas du får livstid” och ”Det bästa för alla o blir av med dig för alltid”.

Sonen har inte svarat på sms-en.

– Eftersom sonen inte svarat eller agerat så är sonen inte misstänkt för brott i den här delen av åtalet, säger Daniel Edsbagge.

Sonen har tidigare dömts till fyra månaders fängelse för bland annat vapenbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.