Akutmottagningen på Näl i Trollhättan. Foto: SVT

Pappan till avlidna barnet var misstänkt sedan tidigare

Uppdaterad
Publicerad

Pappan till bebisen som dog av skador i fredags misstänktes redan i februari för misshandel av barnet. Det efter att Socialstyrelsen slog larm om vanvård.

En bebis avled i fredags till följd av sina skador. Sjukhuset larmade då polisen som senare anhöll de både föräldrarna som är hemmahörande i Trollhättan för misshandel och vållande till annans död. Men pappan misstänktes redan i februari för misshandel av barnet, det skriver Ttela.

Socialtjänsten hade redan i februari gjort en anmälan om att bebisen hade utsatts för våld som orsakat en lårbensfraktur. Det fanns också misstankar om att barnet utsatts för shaken baby syndome, ett tillstånd som barn kan drabbas av efter att ha utsatts för kraftiga skakningar. I värsta fall kan det leda till bestående hjärnskador eller döden.

Misstänkt barndöd

Pappan misstänktes då för misshandel alternativt vållande till kroppsskada grovt brott mot bebisen. Men strax innan sommaren lades förundersökningen ned.

Utredningen lades ner

– Utredningen kom fram till att det inte gick att styrka att ett brott begåtts, säger advokat Therése Tsarouchas som företrädde barnet då till Ttela.

– Det blev inget åtal då och förundersökningen lades ned. Pojken kan ha haft benskörhet, säger advokat Christin Hofbauer som företrädde pappan både då och även nu.

Pappan nekar till brott, men är anhållen för misshandel. Mamman var anhållen fram till den 12:e juli, sedan släpptes hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt barndöd

Mer i ämnet