Kerstin Ahlberg från SÄS i Borås och BRO's ordförande Elizabeth Bergsten Nordstöm. Foto: Björn Leijon

”Patienterna är mina idoler”

Uppdaterad
Publicerad

Kerstin Ahlberg är med sina 30 år på onkologen på Södra Älvsborgs sjukhus rutinerad. Men det är för hennes personlighet och engagemang som hon utsetts till året bröstsjuksköterska i Sverige.

Hennes kollegor prisar henne för hennes närvaro i stunden och för att hon är en stor människokännare. Kerstin Ahlberg själv är ödmjuk och vill istället rikta fokus på patienterna.

– Jag tycker det är oerhört belönande att kunna vända en många gånger jobbig och stressfylld situation till någonting hoppfullt som patienten kan gå stärkt ur. Det är inte svårt att ge för jag får så oerhört mycket tillbaka, säger Kerstin. Det är just i mötet med den enskilda människan jag ser min utmaning och tillfredsställelse. Patienterna är mina idoler!

Priset ”Årets Bröstsjuksköterska” har instiftats av Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation och har delats ut sedan 2008.

Utmaning att känna in den enskilda

Kerstin Ahlberg är extra glad för att hon vunnit även om hon inte har forskat eller har specialistutbildning och att priset visar att även de sjuksköterska utan sådana meriter kan få priset.

– Utmaningen är att känna in den drabbade enskilda människans behov och hur vi tillsammans kan hitta vägar att på bästa sätt hantera och ta sig igenom den många gånger tuffa behandlingen. En viktig grupp är de kvinnor som får återfall och lever med kronisk sjukdom. De behöver extra mycket stöd och omsorg, säger Kerstin Ahlberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.