Foto: TT

Pengar skulle kunna flyttas inom Stampen

Publicerad

Trots koncernens vinster finns det ingen skyldighet att hjälpa de fattiga dotterbolagen.

Det har bara gått några månader sedan medier rapporterade om Stampens vändning, från att ha gått med förlust under flera år till att göra en vinst på 72 miljoner kronor i fjol.

Rädda sina dotterbolag

Stampen rymmer över 50 bolag, men trots att flera alltså går bra är det nu som koncernen ansöker om rekonstruktion för 16 av bolagen.

Säger lagen något om att man ska rädda sina dotterbolag innan man sätter sig själv i trångmål?

– Nej, det är något man avtalar om i särskilda fall, säger Marie Karlsson Tuula som är professor i civilrätt på Karlstad universitet.

Om ägarna har mycket pengar, kan man kräva att pengarna ska in i bolagen på något sätt?

– Nej, det kan man inte kräva.

Klar i september

Även om det inte är något krav så skulle pengar kunna flyttas inom Stampen, om det inte vore för koncernens skulder.

– Det går att flytta pengar så länge det inte är inräknat på kapitalet, det går att ge koncernbidrag. Det är en rätt vanlig metod att finansiera upp exempelvis ett dotterbolag som inte går bra, säger Peter Smedman som är företagsjurist.

Varför kan inte stampen göra det med bolagen som det går dåligt för?

– Det är i första hand en fråga för rekonstruktören att genomlysa hur koncernen ser ut rent ekonomiskt, men jag gissar att koncernen inte har de resurser som krävs för att stoppa in kapital i bolagen som blöder.

Utöver Göteborgs-Posten äger Stampen bland annat även Hallandsposten, TTELA, Bohuslänningen och gratistidningar som Vänersborgaren.

Rekonstruktionen ska vara klar i september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.