Personalen får hämta vatten utomhus

Publicerad

Sjukhuset NÄL i Trollhättan befinner sig i stabsläge efter en vattenläcka. Under minst ett dygn framöver får personalen hämta vatten från tankar utanför byggnaden.

– För patienterna får det egentligen inga konsekvenser, men för personalen blir det lite mer stökigt, säger Niklas Claesson, kommunikationschef.

Larmet om att sjukhuset var utan vatten kom in strax före tre på onsdagsnatten. Inom kort rådde febril aktivitet för att få svar. Viss erfarenhet hade man sedan tidigare. I samband med en vattenläcka i september 2015 konstaterades bakterier i dricksvattnet, därför valde man den här gången att ta det säkra före det osäkra och höja beredskapen och rödflagga allt kranvatten i byggnaden. Till exempel stängdes alla kaffeautomater av.

– Den här gången handlade det om att snabbt informera all personal som var på väg in till jobbet så att de visste vad som gällde och inte började använda vattnet som eventuellt kan vara förorenat, säger Niklas Claesson, kommunikationschef vid NU-sjukvården.

5000 hushåll berörs

Under morgontimmarna fraktades 4 000 vattenflaskor till sjukhuset, enligt uträkningar är det den dagliga dricksvattenförbrukningen. Strax före lunchtid hade två vattentankar installerats, en utanför akuten och en vid centralköket.

– För patienterna får det egentligen inga konsekvenser, men för personalen blir det lite mer stökigt. Man kommer behöva hämta vatten i dunkar och kanske rengöra både patienter, instrument och lokaler på ett annat sätt än man vanligtvis gör, säger Niklas Claesson.

Restriktionen för dricksvattnet för alla boende med kommunalt vatten vänster om Göta Älv kommer att ligga kvar fram tills dess att Trollhättan energi får tillbaka svar på de prover som skickats iväg under onsdagen.

– Vattentrycket i ledningarna försvinner vid en läcka och då finns det risk att föroreningar rinner in genom de mindre läckor som finns i ledningsnätet, säger Lars Sandblom, ansvarig för dricksvattnet på Trollhättan Energi

Vad är det som kan finnas i vattnet?

– Det finns risk för mikrobiologisk förorening i vattnet och har man otur kan man få magsjuka eller diarréer om man dricker det, säger han.

Totalt berörs ungefär 5 000 hushåll i Trollhättan av händelserna. På NÄL vistas runt 3000 personer dagligen.

Det här gäller för Trollhätteborna

Allt vatten som ska drickas eller användas till livsmedel ska kokas.

Vattnet ska kokas så att bubblor syns.

Dusch och toalett kan användas som vanligt.

Preliminära provsvar kommer under torsdagen, definitiva på fredagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.