Arkivbild Foto: TT

Två personer klättrade upp i hög tv-mast

Uppdaterad
Publicerad

Två extremsportare lyckades under onsdagskvällen klättra upp i en hög tv-mast utanför Skövde. Detta trots att säkerheten höjts sedan mastsabotaget utanför Borås.

Polisen fick kvart över elva under onsdagskvällen larm om att två personer klättrade i den över 300 meter höga tv- och radiomasten på Billingen utanför Skövde. Enligt anmälaren såg det inte ut som att personerna var där för att arbeta och därför larmades polis.

– När vi kom till platsen var personerna på väg ner från masten och det visade sig vara två stycken så kallade basehoppare, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson på polisen.

Sabotage av master

Erkänner olaga intrång

De två männen ska enligt polisen vara två extremsportare som planerade att hoppa från masten för att sedan glidflyga längs sluttningen.

– Men det var tydligen fel vindar, därför klättrade de ner igen, säger Thomas Fuxborg.

Eftersom tv-masten är ett så kallat skyddsobjekt är nu de båda männen misstänkta för olaga intrång – något de båda har erkänt.

– Den ene mannen är från Australien och därför fick han böter på plats.

Läs mer: Klättrar i Häglaredsmasten dagar innan den rasar

Ska utreda bevakningen

Den 326 meter höga Billingemasten ägs av Teracom, samma bolag som äger Häglaredsmasten utanför Borås som saboterades tidigare i år.

Läs mer: ”Det lät bom bom”

Efter det sabotaget uppgav företaget att man stärkte bevakningen kring alla sina stora master men trots det lyckades alltså två personer tas sig upp i Billingemasten.

– Det är naturligtvis inte bra att det här har skett och nu får vi titta på om det finns ytterligare åtgärder vi kan vidta, säger Marcus Hartman, presschef på Teracom till P4 Skaraborg.

P4 Skaraborg: Men det skulle ju vara bevakning på masterna. Var fanns bevakningen?

– Vi har olika former av bevakning och säkerhetsinsatser vid alla våra så kallade storstationer och högmaster runt om i Sverige. Exakt hur det ser ut det kommer jag inte berätta om, säger Marcus Hartman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sabotage av master

Mer i ämnet