Foto: SVT

Pirrigt för Falk på hemmaplan

Publicerad

Efter flera tunga år är längdskidåkaren Hanna Falk tillbaka i toppen. I helgen tävlar hon på hemmaplan på världscupen i Ulricehamn.

– Jag ser verkligen fram emot det, säger hon.

När hon var liten drömde hon om att tävla för landslaget. Men att göra det hemma i Ulricehamn fanns inte på kartan. Nu är det just det Hanna Falk ska göra. I helgen hålls för första gången världscuptävlingar i längdskidor i Ulricehamn.

– Jag har längtat hem. Det var kul och komma hit i onsdags och se allt det här. Jag fick nästan en chock.

Hanna Falk är det stora hemmahoppet vid världscupen i längdskidor i Ulricehamn. Hon växte upp bara några hundra meter ifrån skidstadion på Lassalyckan. Då såg området annorlunda ut. Mer skog, enligt Hanna. På torsdagens träning susar toppåkare från Ryssland och Norge förbi nyuppförda läktare och stora tält.

Hanna Falks karriär har varit krokig. Hon kom till synes från ingenstans. Blott 20 år gammal vann hon sprinten i Düsseldorf 2009. Det var hennes andra världscuptävling. En månad senare slog hon till igen och tog sin andra seger i Otepää. Ett osannolikt genombrott.

”Det var tufft”

Men senare följde flera tunga år. Hon kämpade med både skador och sjukdom. 2011 drabbades hon av bakteriesjukdomen twar och en säsong spolierades.

– Det var tufft. Kroppen funkade inte som jag ville och träningen flöt inte på. Då kan man kanske inte räkna med toppresultat.

I december tävlade Hanna Falk i Lillehammer i Norge. Efter att hon skurit mållinjen som trea kom tårarna. Efter sex år fick hon på nytt kliva upp på pallen.

– Det var stort och känslosamt.

”Fått vara friskt”

Totalt har det blivit tre tredjeplatser i sprint den här säsongen. Att gå upp på pallen har blivit en vana.

– De senaste åren har jag fått vara frisk och skadefri. Jag varit väldigt motiverad och tränat hårt. Det är härligt att det ger resultat.

Med vilken känsla kommer du gå ut här på lördag?

– Oj. Lite pirrigt. Jag kan tänka mig att ljudnivån kommer att vara hög. Bara när jag tränat har jag haft en hejarklack runt hela banan. Det blir nog ännu mer i morgon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.