Foto: Kustbevakningen

Plockade upp 600 meter nät med rutten fisk

Uppdaterad
Publicerad

Kustbevakningen i Vänersborg har än en gång beslagtagit övergivna nät i Vänern. Den här gången handlade det om 600 meter nät med rutten fisk.

Kustbevakningen beslagtog under måndagen 600 meter spöknät i Kinnevik i södra Värnen. Nätet var fullt av rutten fisk.

– Näten var fulla av rutten lake och transporterades in till hamn för att förverkas, säger Klas Hansen, befälhavare på miljöskyddsfatyget som plockade upp nätet.

Skräpkusten

Spöknät är övergivna nät som vållar stor skada för djurlivet. De kan driva runt i flera år och skadar främst fiskar och fåglar.

– Det är ju nylonnät som inte ruttnar bort utan fortsätter att fiska år efter år, säger Christian Carlsson, vakthavande befäl på Kustbevakningen.

Läs även: Djuren svälter ihjäl i spöktinorna

Enligt vakthavande befäl på Kustbevakningen är nät på 600 meter inget litet nät.

– Fritidsfiskare får max ha 180 meter, så antingen handlar det om en yrkesfiskare, flera fritidsfiskare eller så är det frågan om tjuvfiske, säger Christian Carlsson, vakthavande befäl.

Bara i år har Kustbevakningen i Vänersborg beslagtagit ett handfull nät som övergivits.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skräpkusten

Mer i ämnet