Leif GW Persson och Erik Nord. Foto: SVT

Polischefen slår tillbaka mot GW:s anklagelser

Uppdaterad
Publicerad

Kriminologen Leif GW Persson säger att polisen inte prioriterar gängrelaterade mord lika hårt som andra mord. Han nämner särskilt Göteborgspolisen – som nu reagerar kraftfullt mot kritiken.

Det var under onsdagen som Leif GW Persson riktade skarp kritik mot polisens hantering av mord i invandrartäta förorter.

– Hade morden drabbat ”vanliga svenskar” skulle hanteringen varit annorlunda, hävdar han.

Det var i tv-programmet Veckans brott och senare i en intervju med SVT Nyheter som han anklagade poliskåren för att inte göra sitt yttersta för att lösa gängrelaterade mord.

Han nämner särskilt situationen i Göteborg.

– I Göteborg har man de senaste åren haft närmare 30 sådana här mord och man har bara några uppklarade, om morden hade utspelat sig i Vasastan på folk som bor där och inte ute på Hisingen, då tror jag man hade haft en annan uppklaringsgrad, säger Leif GW Persson i Veckans brott.

GW: Polisen kallar dem ”saneringsmord”

GW Persson går så långt att han säger att polisen ofta låter gängmorden ”lösa sig själva” och att man ibland kallar dem saneringsmord.

Polischefen i Storgöteborg, Erik Nord, reagerar skarpt mot anklagelserna.

– Vi jobbar oerhört hårt och vi lägger enorma resurser för att lösa de här morden, det känns orättvist att han utsätter oss för den här kritiken, säger Erik Nord.

Som exempel nämner Erik Nord utredningen kring dubbelmordet på Vår krog och bar förra året. Den beskriver han som en av Göteborgspolisens största utredningar någonsin.

– Vi går på hörntänderna för att försöka klara upp de här skjutningarna och morden. Att vi alldeles för sällan går i mål, det har andra förklaringar, säger han.

Kritik från olika håll

Enligt Nord beror den låga uppklarningsgraden till stor del på tystnadskulturen i de här miljöerna.

– Inte ens målsäganden talar med oss, folk vittnar inte. Det är det största problemet, menar Erik Nord.

GW Persson nämner även resurserna som lagts på Palmemordet som ett exempel på hur polisen prioriterar annorlunda.

Den jämförelsen anser Erik Nord är mycket märklig.

– Jag tror att de flesta förstår att det finns en hög grad av angelägenhet att lösa ett statsministermord. Det ligger ju i hela nationens intresse.

Erik Nord säger också att han får en del intern kritik från kollegor som anser att polisen lägger för mycket tid på den gängrelaterade brottsligheten.

– De klagar på att andra utredningar blir lidande på grund av allt fokus på gängmorden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.