Ligamedlemmar åkte fast efter att ha brutit sig in på Durham University Oriental Museum. Naturhistoriska museet i Bryssel blev av med ett helt noshörningshuvud 2011. Foto: Engelska polisen/TT

Svensk polis kan ta upp noshörningsstölden

Uppdaterad
Publicerad

Nyheten om att medlemmar från det så kallade ”Rathkeale Rovers gang” dömts i England har fått polisen i Sverige att lyfta på ögonbrynen. Enligt brittisk press kan ligan nämligen ha varit involverad i stölden av ett noshörningshorn i Göteborg under 2011.

– Det är jättebra och intressant att det här sker, säger Filippo Bassini, gruppchef vid polisens nationella operativa avdelning.

I november 2013 slog den brittiska polisen till i en storskalig aktion mot personer med kopplingar till det så kallade ”Rathkeale Rovers gang”. Ligan hade riktat in sig på stölder mot museum, auktionshallar och privata samlare runtom i Europa. Bland annat stals noshörningshorn och kinesiska artefakter till ett värde av hundratals miljoner kronor.

Den brittiska tidningen Independent skriver att en av de stölder ligan kan ha varit inblandad i är den mot Naturhistoriska museet i Göteborg 2011. Då stals ett noshörningshorn från den uppstoppade noshörningen på museet.

Polisen i England säger till SVT att man inte har kunnat bevisa att ligan låg bakom stölden i Göteborg.

– Det finns ingen bevisning som säger att den grupp av individer som blivit dömda låg bakom attacken mot Göteborgs museum i 2011. Det betyder inte att en del av dem inte var inblandade, det kan de mycket väl ha varit precis som med andra europeiska brott, men vår operation avsedde endast några få brott som skedde i England, skriver kriminalkommissarie Adrian Green från Durhampolisen i ett mail.

Läs mer: Ligan som kan ligga bakom noshörningsdådet

När den brittiska polisen började nysta upp ligan 2013 gick det obemärkt förbi i Sverige. Men efter att den brittiska polisen på måndagen meddelade att 14 personer ur ligan blivit dömda för inblandning i två smash and grab-stölder i England – har också svenska polisen fått upp ögonen för den eventuella kopplingen till stölden i Göteborg.

– Det borde finnas anledning att ta upp det här ärendet igen. Det är jätteintressant och bra att det här sker. Stor heder till kollegerna i Storbritannien, säger Filippo Bassini, gruppchef vid polisens nationella operativa avdelning med fokus på artskyddsbrott.

Gänget välkänt i Sverige

Han säger att den kriminella konstellationen är välkänd också inom svensk polis.

– Vi har haft besök av medlemmar uppe i Stockholm vid två tillfällen. Där har vi också fått två personer dömda, säger han.

Det handlar om ett ärende där två irländare dömdes till villkorlig dom 2012. De dömdes för grovt artskyddsbrott efter att ha frågat efter noshörningshorn och visat bilder på vad de var ute efter inne på Bukowskis.

”Ingenting jag kan bekräfta”

Ligan pekas ut i brittisk press som en aktör inom flera olagliga verksamheter. I början av 2010-talet flaggade Europol för att ligan kunde kopplas till de så kallade irländska asfaltsläggarna. Men också mer storskalig brottslighet.

– Det är först och främst inte miljöbrotten och småbrottsligheten runtomkring. Vi koncentrerade oss på människohandeln, att man utnyttjar folk i tvångsarbete, sa Per Englund vid dåvarande Rikskriminalpolisen till Expressen för två år sedan.

Filippo Bassini har hört om kopplingen mellan Rathkeale Rovers gang och asfaltsläggarna – men kan inte bekräfta den bilden.

– Det är ingenting jag kan bekräfta. Vid de domar jag känner till kunde vi inte konstatera någon koppling till asfaltsläggarna, säger han.

Stölder som kan kopplas till Rathkeale Rovers

  • April: 2009: Sydafrika – Två vita noshörningshorn från 1800-talet stjäls från ett museum i Kapstaden.
  • December, 2010: Tyskland – Ett noshörningshorn stjäls från ett zoo i Münster.
  • Juni, 2011: Tyskland – Flera noshörningshorn sågas av från museum i Hamburg.
  • Juni, 2011: Italien – Tjuvar låste in sig på ett museum i Florens över natten – på morgonen flydde de med tre noshörningshorn.
  • Juli, 2011: Belgien – Ett noshörningshuvud stals från Naturhistoriska museet i Bryssel.
  • Juli, 2011: Sverige – Mitt på dagen sågade tjuvarna av ett noshörningshorn på Naturhistoriska museet i Göteborg och flydde genom en nödutgång.
  • December, 2011: Frankrike – Gärningsmännen använde en elpistol mot en säkerhetsvakt och flydde med ett noshörningshorn från ett museum i Paris.
  • Januari, 2012: England – En tjuv krossade glaset och försökte stjäla ett horn på The Durham Oriental Museum. Tjuven greps på platsen.
  • Februari, 2012: England – Fyra män försökte bära med sig ett noshörningshuvud från ett museum i Norwich. Huvudet visade sig vara för tungt och de tvingades släppa det och fly.
  • Mars, 2012: England – Flera personer slog till mot ett auktionshus i Lewes. De lyckades stjäla fel föremål och blev nerbrottade utanför fastigheten.
  • April, 2012. England – Gänget slog till med två smash-and-grab-kupper i Durham och Cambridge.

Källa: Independent

Fakta: Rathkeale Rovers

  • Ligan är döpt efter ett samhälle nära Limerick på Irland.
  • Flera medlemmar kan knytas till Rathkeale och ligan sägs också ha sin bas där.
  • 14 personer med kopplingar till ligan dömdes i England i början av mars. En av dem har redan avtjänat sitt straff, resterande 13 får sina straff tidsbestämda i april.
  • Ligan tros ha kopplingar till en mängd olika brott.
  • Förutom konst- och noshörningshornsstölder tros de ha varit involverade i narkotikasmuggling, pengatvätt och rån över stora delar av världen.

Källor: Independent, Bloomberg, Limerick Post.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.