Polisen: Bilexplosionen var mord

Uppdaterad
Publicerad

I somras exploderade en bilbomb i Torslanda i Göteborg. Fyra personer dog, en var en fyraårig flicka. Nu rubricerar polisen händelsen som mord.

– Jag tycker det här är en dimension som vi inte sett i göteborgsområdet – och knappast i Sverige heller, säger Robert Karlsson, utredningschef vid polisen i Göteborg.

Det var en fredag i mitten av juni som en bil exploderade i rondellen vid Torslanda brandstation i Göteborg. Tre personer som satt i bilen avled direkt av explosionen, en fyraårig flicka fick livshotande skador och dog under natten.

Polisen bekräftade då att en av de avlidna personerna i bilen hade koppling till gängkriminalitet. Han ska ha varit inblandad i de senaste årens gängkonflikter i Göteborg.

Bilexplosion i Torslanda

Hotbilden mot honom har länge varit stor. Och enligt uppgifter till SVT Nyheter hade han skottsäker väst när bilen exploderade.

Misstänker mord

På tisdagen meddelade polisen att man nu kommit till ett nytt skede i utredningen.

– Rubricerningen har ändrats från förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse till mord, Peter Adlersson, presstalesman vid polisen region Väst.

– Förundersökningen visar att det i nuläget finns skäl att anta att bomben placerades i bilen av någon annan än de som färdades i bilen.

Enligt Robert Karlsson, utredningschef vid polisen i Göteborg, vill man inte kommentera huruvida det finns några misstänkta personer i nuläget.

– Det jag kan säga är att det inte finns någon gripen, anhållen eller häktad, säger han.

”Kan ha varit fjärrstyrd”

Enligt polisen finns flera olika scenarier om hur bomben detonerat.

– Den kan ha varit tidsstyrd, fjärrstyrd eller rörelsestyrd. Det är svårt att säga men finns många olika alternativ, säger Robert Karlsson.

– Jag tycker det här är en dimension som vi inte sett i göteborgsområdet tidigare och knappast i Sverige heller. Bilar har blivit sprängda också tidigare men med den här enorma sprängkraften och det förödande resultatet är detta en ny dimension.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bilexplosion i Torslanda

Mer i ämnet