Foto: SVT

Polisen satsar för att få stopp på mopedisterna

Publicerad

Hjällbopolisen fortsätter sitt arbete mot vårdslös körning med mopeder. Satsningen ledde förra året till betydligt mer än anmälningar om trafikbrott.

– Det gjordes en trygghetsundersökning här uppe, där man kunde se vad allmänheten upplevde som otryggt när de var ute och rörde sig på gator och torg, säger Marcus Ekvall, gruppchef på Hjällbopolisen.

Gav reslutat även i större utredningar

Polisen i nordöstra Göteborg bestämde sig då för att ha en specialsatsning mot just mopeder. Det regnar när SVT Nyheter Väst följer med dem ut, med start i Lövgärdet. Inget perfekt mopedväder men polisen är övertygad om att de även denna dag kommer få att göra. Förra året rapporterade de sammanlagt 45 trafikbrott, de beslagtog tolv mopeder som misstänkts varit stulna men de klarade även upp ett rån och vid i stort sett alla kontroller togs personer för drograttfylla eller beslag av narkotika.

– Mopeder används även i andra kriminella sammanhang, säger Marcus Ekvall. 

Vill lyssna på allmänheten

De stannar en man brevid en rondell, de tittar och luktar på det som finns i mopedens sadel. Två poliser på motorcykel kör först in i områdena då de har större chans att lyckas få tag i en moped, sen kallar de på bilarna om det behövs. De kan även ta sig in i cykelförråd och beslagta mopeder som verkar trimmade eller stulna.

– Satsningen finns framförallt för att lyssna på vad allmänheten vill att vi ska jobba mot. Det är det det som invånarna tycker bidrar till en stor otrygghet, säger Marcus Ekvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.