Tranemomasten som ägs av Teracom är cirka 50 meter hög Foto: Rebecca Nyström/SVT Väst

Polisen gav fel uppgifter om mastsabotage

Uppdaterad
Publicerad

I helgen gick polisen ut med att kabelbrottet vid masten i västgötska Tranemo var en rostskada och inte sabotage. En uppgift som polisen nu medger var felaktig.

Det har rapporterats mycket om master i media efter att Häglaredsmasten utanför Borås föll för drygt en vecka sedan. Bland annat om en mast i Tranemo där någon eller några ska ha klippt av räddningstjänstens kabel, vilket lett till att larm inte nådde brandmän i området.

I helgen gick så polisen ut med uppgiften om att kabelbrottet vid masten i Tranemo var en rostskada och inte sabotage och att förundersökningen var nedlagd. Detta dementerades dock snabbt av åklagaren i ärendet.

Sabotage av master

Fel uppgifter

Nu erkänner polisen själva att de gick ut med fel uppgifter angående sabotaget i Tranemo.

– Det var en miss i kommunikationen. Olyckliga omständigheter, säger polisens presstalesperson Hans Lippens till SVT Nyheter Väst.

Kan ha blandat ihop master

Orsaken till att polisen gick ut med fel information kan möjligen bero på en annan masthändelse. I fredags rapporterade media om ett annat misstänkt mastsabotage. Denna gång på ett vattentorn utanför Falköping. Men redan under fredagen uteslöt polisen att det handlade om ett sabotage i det fallet.

Kan det varit så att ni blandade ihop de här masterna?

– Jag vill helst inte spekulera, men det kan vara en möjlig förklaring att vi blandade ihop den ena masten med den andra, säger presstalesman Hans Lippens.

Både sabotaget mot masten i Häglared och i Tranemo utreds av kammaråklagare Patrik Tilly.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sabotage av master

Mer i ämnet