Polisens presstalesperson Christer Fuxborg har själv blivit drabbad av inbrottstjuvar samtidigt som han och hans familj sov i en husbil. Foto: SVT / TT

Enligt polisen är sömngasen en myt

Uppdaterad
Publicerad

Nära hundra husbilar har utsatts för inbrott i Västsverige bara denna sommar. Och allt sker samtidigt som turistande familjer ligger och sover alldeles intill.

Varje sommar ökar antalet inbrott i husbilar ut med de större rastplatserna i Västsverige. Enligt polisens presstalesperson Christer Fuxborg börjar siffran närma sig hundra, bara denna säsong.

Oftast tar sig tjuvarna in genom låsanordningen med ett vasst föremål som till exempel en skruvmejsel och inte sällan medan turisterna sover. Snabbt greppar de det som de kommer över; plånböcker, telefoner, GPS-utrustningar och datorer.

”Snabbt in, snabbt ut”

Men husbilsinbrotten är knappast något nytt fenomen. Länge har personer eller ligor specialiserat sig på den här typen av brott.

– Jag själv blev drabbad av en liknande händelse utanför Benidorm i Spanien för många, många år sedan och det är ungefär samma modus. Man går in genom passagerardörren och inom en armlängds avstånd så greppar man det man kommer över helt enkelt, berättar han för SVT Nyheter Väst.

Och strax intill så ligger det familjer och sover?

– Ja, det gör det, de här är fräcka. Det tar inte någon lång stund att komma in i en bil i dag. Det är snabbt in och snabbt ut. Det är ju oerhört tragiskt för det är ju turister som kommer hit och vill fira sin semester i Sverige, säger han.

Inget dokumenterat fall med sömngas

Mest utsatta, enligt Christer Fuxborg, är de turister som har halvintegrerade husbilar och som stannar till på rastplatser längs med E6 och E20. När de gått och lagt sig för att vila efter en lång resa, så slår tjuvarna till.

Ofta sker inbrotten utan att någon vaknar. Därför har en teori om att tjuvarna använder sig av någon slags sömngas ofta kommit på tal i samband med inbrott i husbilar. Men den teorin viftar Christer Fuxborg bort.

– Det finns inget dokumenterat fall där man har använt sig av någon gas, det är en myt helt enkelt. Jag kan bara svara för mig själv hur jag upplevde det den natten vi fick oväntat besök. Vi var väldigt reströtta och jag tror dessutom det är många gånger som folk känner sig lite tagna av stundens allvar, säger han.

Klassiskt tips: spännband

Med sina egna erfarenheter som husbilsägare har han dock ett klassiskt tips på hur man kan skydda sig när det blir sovdags.

– Alltså, det finns bra larm idag, men på den tiden jag blev drabbad så satte man ett spännband från passagerardörren till förardörren vilket gör att man inte kan ta sig in i bilen. Och ser tjuven detta så väljer man ju hellre ett annat offer, säger Christer Fuxborg.

Så det är tipset till dem som tvingas rasta en natt ut med E6:an?

– Ja, det är ett enkelt och billigt sätt att eliminera risken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.