Hammarkullebor och polisen möttes i fotboll

Uppdaterad
Publicerad

I lördags natt spelade ungdomar i Hammarkullen och några poliser en spontan fotbollsmatch. Renas Mustafa la upp en bild på Facebook och möttes av starka reaktioner.

Frågor kring hur polisen ska arbeta har aktualiserats i och med förra veckans händelser i Husby. Under måndagen befann sig representanter från Göteborgspolisen och Socialtjänsten i Stockholm för att berätta om deras dialoginriktade sätt att arbeta med ungdomar i områden där det ofta uppstår bråk. Ett exempel på det arbetssättet är den fotbollsmatch som Renas Mustafa stötte på när hon var på väg hem från Hammarkullefestivalen i lördags natt vid halv tolv-tiden. Det var några poliser, funktionärer från festivalen och ett gäng ungdomar.

– Jag blev lite förvånad men samtidigt glad, säger hon.

– Det var ett gäng ungdomar som lirade boll där. De frågade om vi ville vara med och vi tyckte att det var roligt. Ett härligt sätt att skapa kontakt på, säger Joseph Antabi, en de poliser som var med i matchen.

Renas Mustafa la ut bilden på sin Facebook och fick snabbt många reaktioner. Över 2700 personer har gillat bilden och kommentarstråden blev lång. Många tycker att bilden är ett exempel på bra polisarbete som skapar relationer och förebygger bråk. Men långt ifrån alla håller med. Så här skriver till exempel en person:

”Om du vill betala en nattlön till en kille för att han ska spela fotboll med barn medan folk blir misshandlade och rånade, så fine”

Renas Mustafa har själv engagerat sig en del i den långa diskussionstråden och står fast vid att fotbollsspelandet är bra på lång sikt.

– Hur tror ni att de här ungdomarna såg på polisen dagen efter? De stod inte och bråkade med dem eller var respektlösa. Och samma sak med poliserna, de kanske inte hade den där bilden av den stökiga förortsungen längre. De kanske fick in en annan bild, säger hon till Västnytt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.