Polisen har spärrat av butiken i Skövde där tjuvarna stal kläder. Foto: Linnea Frimodig/P4 Skaraborg/SVT

Polisen utreder samband mellan smash and grab-kupper

Uppdaterad
Publicerad

På söndagsmorgonen blev en klädbutik på Västra Hamngatan i Göteborg utsatt för ett spektakulärt inbrott. Knappt två timmar tidigare hade en klädbutik i Skövde haft ett liknande inbrott och nu tittar polisens kriminalunderrättelse-tjänst på de likheter som finns mellan fallen.

04.32: Larmet går på en klädbutik på Storgatan i Skövde. En bil har använts som murbräcka och i samband med detta har en Audi setts.

07.25: En bil forcerar rutan in till en klädbutik på Västra Hamngatan i Göteborg. Vittnen ser flera personer hjälpas åt att tömma butiken och lasta in varorna i en grå Audi av kombimodell. Tjuvarna flyr sedan platsen i denna bil.

Underrättelsetjänsten inkopplad

Fallen har likheter, och mellan de bägge platserna tar det en timma och 54 minuter, enligt karttjänster på nätet. Tiden mellan inbrotten är en timma och 53 minuter.

– Det är självklart något vi tittar på, om det kan vara samma gärningsmän, säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg.

Ofta är det samma personer i mindre krets som ägnar sig åt den här typen av brott, uppger polisen.

– Vår kriminalunderrättelse-tjänst tittar på om man kan se liknelser.

Måste ha stort hål

Christer Fuxborg berättar att polisens tekniker undersöker de bägge brottsplatserna för att se om man kan säkra fler spår som talar för att det är samma gärningsmän, och som kan leda till att polisen hittar dem.

– Det är inte helt ovanligt, men helt klart spektakulärt när de kör in med bil i butiker, säger han.

Han förklarar att det är just klädbutiker som oftast drabbas av den här typen av inbrott.

– De gör ett stort hål, vilket de måste ha, för det är otympligt att bära med sig kläder.

Det var först när P4 Skaraborg påpekade likheterna för polisen, som de börja utreda ett eventuellt samband mellan inbrotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.