Polisen storsatsar mot fartsyndare Foto: TT

Polisens hårdsatsning mot fortkörare väcker kritik

Uppdaterad
Publicerad

”Har polisen inte viktigare saker att göra?”, ”Lös riktiga brott istället!”, ”Kalle Anka verksamhet.” Kommentarerna har strömmat in till SVT Nyheter Väst efter polisen hårdsatsning mot fortkörare.

Men Jenny Wester, chef för polisens trafiksektion region väst, försvara satsningen:

– Antalet döda och skadade i trafiken är ett enormt problem och hastigheten är helt avgörande, säger hon.

Polisens storsatsning mot fortkörare i region Väst kommer att pågå under tre veckor med start på måndag den 24 oktober. Målet är att ingen fortkörare ska komma undan.

Läs också: Polisen storsatsar mot fortkörare

– Vi kommer att rapportera ett stort antal för hastighetsöverträdelser och aggressiv körning. Ett antal kommer att bli av med sina körkort, säger Jenny Wester, chef för polisens trafiksektion region Väst.

Negativa kommentarer

Samtliga bilister som kör sex kilometer i timmen eller mer över gällande hastighet kommer att rapporteras. Men polisens hårdsatsning har utlöst en lavin av kommentarer på sociala medier, och långt ifrån alla är positiva: ”Har inte svensk polis viktigare saker att göra nu för tiden än att jaga stackars bilister?”, ”Är detta verkligen Prio 1 när det är rån, våldtäkter och skjutningar varenda dag i Sverige?”

Men Jenny Wester tar alla negativa kommentarer med ro.

– Den typen av reaktioner får vi ibland och då är det viktigt att se hela bilden. 640 personer har mist livet i vår region de senaste tio åren. Det är en förskräckligt stor summa folk. Det är ett enormt problem och det är polisens uppgift att arbeta för att öka trafiksäkerheten på våra vägar, förklarar hon.

”Viktigt med nolltolerans”

Det är tredje gången polisen i region Väst genomför en storsatsning för att komma åt fartsyndarna och i år är satsningen större än tidigare eftersom den pågår under hela tre veckor. 

– Vi försöker nå gemene man och då är det viktigt med nolltolerans. Jag hoppas att det kommer att få ner medelhastigheten även på lång sikt och spara människoliv, säger Jenny Wester.

Bevakar utvalda vägar

I årets satsning arbetar polisen underrättelsebaserat, vilket innebär att de väljer att bevaka de vägavsnitt där olyckorna sker, eller vägar som är riskfyllda i övrigt, eftersom de till exempel saknar mitträcken. Och polisen jobbar med alla tillbuds stående medel: laser, civila pilotfordon och mobila fartkameror.

Men alla är inte negativa till polisens satsning. I kommentatorsfältet dyker det också upp ett och annat positivt tillrop: ”Äntligen! Detta behövs.”, ”Jättebra, vågar knappt köra på de stora vägarna längre.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.