Matchen mellan IF Elfsborg och AIK hade bara hunnit en knapp minut in i andra halvlek när den fick avbrytas i tjugo minuter. Foto: TT

Tre barn skadade vid bengalbranden i Borås

Uppdaterad
Publicerad

Av de sex personer som skadades lindrigt vid bengalbranden på bortaläktaren på Borås Arena i helgen var tre stycken barn. Och nu är polisen självkritisk till sitt eget agerande under visiteringen av supportrarna vid insläppet.

Matchen mellan IF Elfsborg och AIK hade bara hunnit en knapp minut in i andra halvlek när den fick avbrytas i tjugo minuter på grund av säkerhetsskäl. En eller flera bengaler tändes på och sex personer skadades lindrigt, varav tre barn, nämligen en 10-åring och två 13-åringar. Dessutom orsakade bengalbränderna att en mycket kraftig, svart rök skymde sikten totalt på läktaren.

– Jag tycker det är för djävligt varje gång det här sker. Och det som gör det om möjligt ännu värre är att det är barn som drabbats. Men det är skönt att veta att de är lindrigt skadade och efter omständigheterna mår bra nu. Det är väldigt svårt att se hur några få människor kan få förstöra för så många, säger Martin Andersson, säkerhetsansvarig på IF Elfsborg till SVT Nyheter Väst.

Läs mer: Elfsborg-AIK avbröts efter brand på läktaren

Alla supportrar visiteras

8.049 personer hade samlats på arenan för att se matchen mellan Elfsborg och AIK, varav 639 personer befann sig på bortaläktaren där branden startade då en rökbengal och andra bengaler antände bland annat flaggor. Detta skedde trots att alla supportrar visiterats vid insläppet.

Detta med bengaler på så kallade högriskmatcher är ju inte något nytt problem för er från polisens sida, så hur kunde detta hända?

–  Vi har helt klart anledning att vara självkritiska efter den här händelsen. Vi borde vid ett tidigare skede ha arbetat närmare ordningsvakterna som skötte visiteringen av supportrarna där det var relativt kaotiskt redan från början, säger polisen Mats Bergström som var kommenderingschef under matchen.

Ryckte och slet i varandra

Enligt honom var det bortasupportrar som kom i en stor grupp och som ryckte i varandra och tryckte på i kön för att på så sätt störa ordningsvakternas visitering. Då satte polisen direkt in extra resurser för att få ordning på situationen.

– Vid motsvarande matcher framöver så kommer vi förmodligen att vara närmare ordningsvakterna redan från början och vi ska nu utvärdera vår insats tillsammans med arrangören, säger Mats Bergström.

IF Elfsborg lägger ner cirka två miljoner kronor per år på säkerheten vid fotbollsmatcherna på hemmaarenan. Vid helgens match var 140 publikvärdar och 20 ordningsvakter på plats. Frågan är då hur det ändå är möjligt att så många bengaler kan smugglas in trots att alla supportrar visiteras av ordningsvakter?

– En visitering får aldrig kännas kränkande för den som visiteras, så därför göms bengaler på sådana delar av kroppen där vi inte kommer åt och kan därför smugglas in, säger Martin Andersson.

Ingen person gripen

Hur många bengaler som tas i beslag vid den här typen av visitering har Martin Andersson inga siffror på, men det förekommer ibland. De flesta bengaler tas i beslag först när någon är på väg att tända på inne på arenan.

– Vi har ett bra kameraövervakningssystem på arenan så vi kan upptäcka relativt många under själva matchen, säger Martin Andersson.

Polisen har ännu inte gripit någon för helgens bengalbränder men det har startats en brottsutredning gällande misshandel, framkallande av fara för annan, brott mot ordningslagen och brott mot lagen om brandfarliga och explosiva ämnen.

– Det är med stark oro som jag ser på utvecklingen som pyrotekniken har fått. Vi är säkra på att det är en annan pyroteknik som används nu, som ger kraftigare smällar och rök. Vi har nu en hel del filmmaterial att gå igenom som förhoppningsvis kan leda till någon form av frihetsberövande, säger polisen Mats Bergström

Efterlyser hårdare straff

– Det som man helst vill se är att det blir mycket hårdare straff för sådana här brott. Och vi vill försöka få alla att inse hur detta skadar svensk fotboll, säger Martin Andersson på IF Elfsborg.

Det som står närmast på schemat är ett möte där klubbansvariga, publikvärdar, ordningsvakter och polis träffas för att prata om några extra åtgärder ska vidtas inför nästa match.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.