Polisen kontrollerade utländska medborgare i Dalsland i spåren av inbrottsvågen. Foto: Polisen

Polisinsats efter inbrottsvåg i Dalsland

Uppdaterad
Publicerad

Efter de rekordmånga inbrotten i Dalsland genomförde polisen på tisdagen en så kallad ”inre utlänningskontroll”. De misstänker att uppemot 40 personer hyrt in sig svart i fastigheter för att kunna begå brott under lång tid.

– Vi har haft inbrottsvågor tidigare, men nu kan vi konstatera att de här grupperna stannar kvar och bosätter sig hos fastighetsägare som har svårt att hyra ut i dag, säger poliskommissarie Peter Torstensson i Åmål.

Mellan den 1 december 2016 och den 18 januari 2017 anmäldes 24 inbrott i bostäder och fritidshus i Dalsland. Under samma period året innan begicks bara fyra stycken. Årets inbrott ligger på unikt höga nivåer för området.

Bakom inbrotten menar polisen att det finns en grupp människor som hyr fastigheter i Dals Långed och Billingsfors. Misstankarna stärktes efter ett inbrott i Dalskog för tre veckor sedan då flera personer greps, vilket ledde till att ytterligare inbrott kunde klaras upp. I dag sitter två personer häktade och ytterligare tre är misstänkta för brott. Samtliga ingår i gruppen som hyrt in sig i fastigheterna.

– Det här är människor som kommer från fattiga länder i Östeuropa, både i och utanför EU. Är man EU-medborgare har man långtgående möjligheter att vistas i Sverige, men är man inte det så är det annorlunda, säger Peter Torstensson.

”Lägerliknande tillvaro”

Boendestandarden är i vissa fall mycket låg i fastigheterna och polisen jobbar med kommunernas tillsynsenheter för att kontrollera om det är hälsovådligt för personerna att bo där. Att så många personer bor tillsammans gör också utredningsarbetet svårare. Även om man har hittat stora mängder stöldgods är det inte alltid lätt att styrka brott.

– I de här husen så är det nästan en lägerliknande tillvaro. Det är ett stort kollektivboende kan man säga och svårt att knyta stöldgods till en specifik person. Det är svårt överhuvudtaget att styrka stöld om man inte har DNA eller teknisk bevisning. De är ganska duktiga på vad de gör, om man får använda det uttrycket, säger Peter Torstensson.

Polisen har tidigare gått ut på sin Facebooksida och bett allmänheten att höra av sig om de misstänker att bostäder hyrs ut till personer som inte försörjer sig på ett lagligt sätt. Under tisdagens kontroll följde polisen upp dessa tips för att se om hyresgästerna har rätt att uppehålla sig i Sverige.

– Insatsen gav resultat på det sätt att det gav oss mer information om hur grupperingarna hänger ihop. Vissa har flyttat in så sent som den förste februari, och uthyrningen fortsätter i viss mån. Det är en del i vårt underrättelsearbete, säger Peter Torstensson.

Polisen möts över gränserna

I dag, onsdag, träffas polisen i Dalsland tillsammans med polis från Värmland, norsk polis och tull, samt de inbrottsdrabbade Dalslandskommunerna Bengtsfors, Dals-Ed, Mellerud och Åmål för att utbyta erfarenheter och få en bättre bild av hur problematiken ser ut ur ett större perspektiv. Man misstänker att gärningsmännen kan röra sig över ett stort område, och ser ett värde i att samarbeta.

Att inbrotten ökat just i Dalsland kan ha flera skäl, men Peter Torstensson tror att gränskontrollerna i södra Sverige kan vara ett av dem.

– Där har brotten gått ner, och man kan anta att det har att göra med gränskontrollerna, men vi ser inte alls samma sak här. Vi vet att stöldgods tidigare gått ut i hamnarna mot öster, och eftersom det finns gränskontroller i södra Sverige så anpassar de sin verksamhet, det är inget konstigt. De rör sig också gärna på landsbygden för att undgå upptäckt. Det är ingen kärnfysik, så är det bara, säger han.

Polisens uppmaning: använd märk-DNA

Under våren kommer polisen i Dalsland att verka för att fler ska märka sina värdesaker med så kallad märk-DNA. En spray som blir synlig först under ultraviolett belysning.

– Det hoppas vi ska hjälpa väldigt mycket, säger poliskommissarie Peter Torstensson. Vi har ett pilotprojekt nu där vi jobbar med det. Det blir mycket svårare att klara undan stöldgodset, och lättare för oss att härleda det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.