Bild från när polis kontrollerade utländska medborgare i Dalsland i spåren av inbrottsvågen. Foto: Polisen

Polisinsats i Dals Långed

Uppdaterad
Publicerad

Polis larmades till adressen efter att brandmän hotats under en rutinkontroll. På adressen bor personer som polisen misstänker ligga bakom en serie inbrott i området.

– De fick backa ut och det är inte bra. Nu kan de genomföra tillsynen när vi är här, säger Peter Torstensson, poliskommissarie i Åmål.

En större polisinsats genomfördes under måndagsförmiddagen i Dals Långed i Bengtsfors kommun Räddningsjänsten försökte genomföra tillsynen redan i förra veckan men upplevde då situationen alltför hotfull.

Fyra personer greps förra veckan

Enligt Peter Torstensson har polisen under flera veckor arbetat med problemet att kriminella personer från Östeurupa bosätter sig i området för att begå brott, något som SVT Väst rapporterat om tidigare. I tisdags i förra veckan slog polisen till mot hyreshus i samma område. Resultatet blev att fyra personer greps och två efterlystes sedan de är inblandade i brottsutredning.

Fattiga personer

– Det är stora hyreshus och där många personer bor. Det är hela familjer och barn och vi jobbar nu tillsammans med kommun och socialtjänst för att få bukt med det här problemet, säger Peter Torstensson.

– Det gemensamma är att de här personer kommer från fattiga förhållande i Östeuropa, en del även utanför EU.

Vid dagens insats ska inga personer ha gripits.

Läs mer: Inbrottsvåg sveper över Dalsland

Insats fortsätter

Stödinsatsen åt räddningstjänsten avslutades senare under förmiddagen. Men polisens långsiktiga insats mot inbrotten i området fortsätter under dagen.

– Vi har arbetat med den i fyra veckor nu. Den går upp och ner i intensitet. På morgonen har det varit lite tryck här men vi kommer väl avveckla och gå ner på normalläge inom någon timme, säger Torstensson.

Bland annat handlar det om kontroller av bilar.

– I underrättelsesyfte har det gett något, men inget frihetsberövande eller liknande, säger Peter Torstensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.