Bussen stals och kördes i diket. Foto: Mats Öfwerström/Sveriges radio P4 Skaraborg

Polisjakt efter stulen dansbandsbuss

Uppdaterad
Publicerad

Under morgonen stals en turnébuss tillhörande ett dansband från Folkets Park Lidköping. Först efter en intensiv biljakt då polisen tvingades använda spikmatta, kunde busstjuvarna stoppas.

– Det flög saker åt alla håll när han forcerade avspärrningarna, det var oerhört otäckt, säger Robert Lövkvist från Larv som var på väg till jobbet när han såg bussen komma farande.

Det var strax innan 06.00 i morse som polisen fick in flera larm om att det skett ett inbrott på Folkets Park i Lidköping, och att en turnébuss tillhörande ett dansband stulits genom att man kört rakt genom porten till folkparken.

En knapp halvtimma senare upptäcktes den iögonfallande turnébussen av en polispatrull en bit därifrån, och en vild biljakt utbryter, då de två förövarna bland annat ska ha kastat verktyg och ölbackar mot den efterföljande polisbilen.

– Det var en katt-och råtta-lek där förövarna försökte skaka av sig den efterföljande polisbilen, säger Christer Fuxborg, polisens presstalesman i Västra Götaland.

Lade ut spikmatta

Först efter en timmes intensiv biljakt får polisen stopp på turnébussen på en mindre länsväg strax utanför Vara, men först efter att man lagt ut en spikmatta på vägen. Efter att bussen fått punktering på båda framhjulen körde den till slut bara på fälgarna, och stannade inte förrän den kört ner i diket.

Robert Lövkvist från Larv, som också talat med P4 Skaraborg var på väg till jobbet när han såg bussen komma farande.

– Plötsligt såg vi den här stora gröna bussen komma i full fart och forcera avspärrningar till ett vägarbete, säger han.

Han och en kollega satt vid ett rödljus och väntade när bussen kom i hög hastighet.

– Hade vi haft grönt ljus och kört, så hade han aldrig hunnit stoppa. Och att han körde med en så stor buss i så hög fart, man blev väldigt orolig, säger han och fortsätter:

– Det stod skolelever och väntade på skolbussen och var massa trafikanter ute på väg till jobbet. Det är verkligen tur att ingen blev skadad. Chauffören såg helt galen ut, han skulle bara fram till varje pris som helst.

Efter att de två förövarna tagit sig ur bussen kunde de gripas på plats, och misstänks nu för stöld, inbrott och grov vårdslöshet i trafik. Ingen ska ha skadats under biljakten.

Körde rakt genom porten

Under inbrottet körde förövarna rakt genom den tunga järnporten som leder in till parken när de tog sig från platsen. Porten ska vid tillfället varit låst med ett hänglås. Förutom själva turnébussen, som det lokala dansbandet brukar parkera på folkparken, ska förövarna också fått med sig en bärbar dator, en båtmotor och ett flertal backar med öl från platsen.

– Uppskattningsvis är 600 starköl försvunna. Sakerna var försvunna när vi upptäckte det i morse, säger Jan Kjellberg, ordförande på Folkets Park i Lidköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.