”Polisnotorna orättvisa”

Uppdaterad
Publicerad

Lilla Fallens dagar i Trollhättan får betala mer för polisbevakningen än stora Göteborgs kulturkalas. Trots det anser rikspolisstyrelsens att alla behandlas lika.

-Vi anser att det inte finns någon grund för notan och därför har vi överklagat. Vi bedriver en gratisfestival, säger Christer Olsson, kulturchef Trollhättans stad.

Enligt ordningslagen ska polisen ta betalt för insatser vid arrangemang med vinstsyfte. Kostnaden beror på antal poliser. Säkerhetsbedömningarna har sett olika ut och ibland tog polismyndigheterna inte betalt alls för sina insatser. Därför införde polisstyrelsen riktlinjer förra året.

– Alla polismyndigheter ska tillämpa lagen lika, säger Thomas Eriksson på Rikspolisstyrelsen.

I september kommer en rapport om hur riklinjerna har följt men redan nu har rikspolisstyrelsen resultatet.

-Polismyndigheterna följer riktlinjerna och det har lett till större likformighet i rättstillämpningen. Självklart behövs det mer poliser på större orter eftersom det pågår mer aktiviteter runt om samtidigt än för liknande evenemang på mindre orter, säger Thomas Eriksson.

Trots det har två gratis stadsfestivaler i Västra Götaland helt olika kostnader förra året. Fallens dagar fick en nota på nästan en halv miljon. Det är drygt 55 000 kronor mer än Göteborgs kulturkalas. Trots att Kulturkalaset är ungefär 10 gånger större besöksmässigt.

– Om vi måste betala så spräcker det vår budget, säger Christer Olsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.