Foto: Scanpix

Mängden unga brottslingar överraskar

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT:s granskning öppnar Borås kommun för att nya pengar kan komma att satsas på ungdomarna i problemområden.

Av de 100 områden i Sverige där flest ungdomsbrottslingar bor ligger fem i Borås.  Det visar statistik som SVT tagit fram. Uppgifterna är nya för kommunen.

– Det är överraskande att vi har områden som ligger så högt, säger Lena Palmén socialdemokratiskt kommunalråd i Borås med ansvar för omsorgsfrågor.

SVT kartlägger ungdomsbrottsligheten

Statistik som SVT tagit fram visar var flest ungdomsbrottslingar bor. Och av landets 100 värsta områden, så ligger fem i Borås. Detta kan jämföras med exempelvis Göteborg, en fem gånger större stad som har sju liknande områden, eller Stockholm som har ett.

Ny information för kommunen

En förklaring är att det finns stora problem med cannabismissbruk i Borås, menar kommunalrådet, annars vet hon inte.

– Jag har väl egentligen ingen bra gissning faktiskt. Det är lika bra att erkänna, säger Lena Palmén.

Statistiken visar att i följande fem områden i Borås: Fristad, Hulta, Trandared, Kristineberg och delar av Hässleholmen är över 10% av alla ungdomar mellan 15 och 19 år lagförda, alltså dömda för något brott. 

Informationen är ny för Borås kommun och inte speciellt smickrande, men kunskapen är bra och kan komma att påverka hur kommunen skall arbeta i framtiden, säger kommunalrådet.

– Vi är på väg att inrätta en social investeringsfond. Det kan hända att det finns pengar att söka därifrån för att göra åtgärder, säger Lena Palmén.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT kartlägger ungdomsbrottsligheten

Mer i ämnet