Ska (S) styra Alingsås med borgerlig budget? Foto: SVT

SD fällde budget – politisk ovisshet i Alingsås

Uppdaterad
Publicerad

Den rödgröna budgeten i Alingsås har fallit och den politiska framtiden i kommunen är osäker. Det stod klart efter att SD röstat på alliansens förslag under onsdagens kommunfullmäktige. Joakim Järrebring vill i nuläget inte svara på om de rödgröna kan sitta kvar.

De rödgröna kommer lämna besked under torsdagen om man tänker lämna över kommunstyret till Alliansen, uppger Alingsås Tidning

– Jag har inga särskilda kommentarer, säger Lennart Allbro, (S), kommunfullmäktiges ordförande i Alingsås på onsdagskvällen. Om det kommer att bli skattehöjningar eller om alliansen kommer att ta över får framtiden utvisa.

Det politiska läget i Alingsås är osäkert efter att den rödgröna budgeten i onsdags röstades ner. SD röstade på alliansens förslag istället och det vann med knapp majoritet

– Den rödgröna budgeten har fallit. Hur vi hanterar detta beslutas i morgon kväll, skriver kommunstyrelsens ordförande Joakim Järrebring (S) i ett sms.

Vad innebär det här för alingsåsborna?

– Svårt att svara på i det här läget. Skillnaderna i budgeten innebär besparingar på 33 miljoner kronor fördelat på olika delar av verksamheten, säger Joakim Järrebring.

Redan när de ekonomiska förutsättningarna för nästa år behandlades av kommunstyrelsen valde en före detta Sverigedemokrat att ge sitt stöd till de borgerliga. Så blev alltså fallet också i kommunfullmäktige där röstningen var mycket jämn. Alliansens budget vann med 26 röster mot de rödgrönas 25.

Omdiskuterat skatteförslag

En av stridsfrågorna innan mötet var de rödgrönas förslag att höja skatten med 40 öre, något de borgerliga var emot.

– Talarlistan är lång eftersom många av ledamöterna vill delta i budgetdebatten, säger Pnina Yavari Molin, en av kommunens kommunikatörer.

De rödgröna partierna styr Alingsås sedan senaste valet med 25 mandat mot alliansens 22. Sverigedemokraterna har en vågmästarställning med sina 4 mandat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.