Postrånet i Göteborg – En av de gripna tros vara rånare

Uppdaterad
Publicerad

En av de tre anhållna är misstänkt för grovt rån enligt den handling som inkommit till Göteborgs tingsrätt med begäran om offentlig försvarare. Det tyder på att polisen misstänker att mannen kan ha medverkat vid själva rånet mot postterminalen på Kruthusgatan i Göteborg. Rånarna kom över en rad försändelser men vad dessa innehöll är okänt.

De två andra anhållna är misstänkta för medhjälp till grovt rån.

Polisen är mycket förtegen med vad som händer i övrigt i utredningen men Sven Ahlbin, operativ chef vid länskriminalen i Västra Götaland, säger till TT att ingen annan har gripits.

Enligt uppgifter i Göteborgs-Posten ska en av dom anhållna tillhöra det kriminella brödraskapet Wolfpack.

Dom tre männen som har anhållits är födda 1967, 1976 och 1983.

Polisen misstänker att minst tio personer var inblandade i rånet vid huvudposttermialen.

Kom över försändelser

Rånarana kom över ett antal försändelser. Vad dessa innehöll är okänt. Enligt uppgift till Västnytt var det ett posttåg som rånades vid huvudpostterminalen i Göteborg. Rånarna kom in bakvägen.

Rånet mot postterminalen på Kruthusgatan i Göteborg skedde strax efter klockan ett natten till tisdagen av män beväpnade med gevär. Strax därpå hittades flera misstänkta bomber. Stora områden spärrades av och bostäder utrymdes.

Enligt polisen tvingads personalen, omkring tio personer, ner på golvet av rånarna som sedan försvann med sitt byte.

Ingen människa har skadats. Om rånarna kommit över något av värde är oklart.

Rånarna kom bakvägen

Männen som rånade postterminalen i Göteborg gick in från baksidan, den sida av terminalen som vetter åt järnvägsspåren vid centralstationen. Den är i princip oskyddad jämfört med framsidan mot Kruthusgatan.

– Vi gör löpande riskanalyser och ser över säkerheten. Det är självklart att detta som hänt nu gör att vi se över riskanalyserna en gång till, säger Per Ljungberg, presschef på Posten till TT.

Kom över försändelser

Vare sig Posten eller polisen vill kommentera vad rånarna kom över vid det spektakulära rånet.

– Jag kan bara säga de kom över ett antal försändelser.

TT: Hanterar ni värdeförsändelser vid den här terminalen?

– Det kan jag av säkerhetsskäl varken bekräfta eller dementera. Men vi är väldigt överraskade och lika förbluffade som alla andra över rånet. Vi hanterar ju i huvudsak brev till och från Västsverige och inom regionen vid terminalen.

Misstänkt bomb utanför polishuset

Fem minuter innan larmet om rånet kom till polisen klockan 01.42 parkerade någon en bil utanför polishuset i Göteborg. Vakterna vid ingången såg två beväpnade män springa därifrån och försvinna i ett annat fordon. Strax före klockan tre upptäcktes något som misstänks vara en bomb i bilen.

Sex bilar sattes i brand

Sammanlagt placerades fem misstänkta sprängladdningar ut och sex bilar sattes i brand vid postrånet i Göteborg för att försvåra polisens jakt efter rånarna.

Vid postterminalen på Kruthusgatan brann två bilar som blockerade gatan. Även på Nils Ericssongatan, i förlängningen av Kruthusgatan, sattes två bilar i brand. Vid Partihallarna stod en utbränd bil.

En mängd fotanglar hade också slängts ut runt postterminalen.

De misstänkta bomberna hittades på Nils Ericssongatan, Partihallarna samt på Folkungagatan, Färgaregatan och vid entrén vid polishuset på Skånegatan.

Det tre senare laddningarna har således placerats i direkt anslutning till polisens lokaler och utryckningsvägar i avsikt att försvåra och försinka polisens spaning.

-Vi har spärrat av jättestora områden och våra bombexperter är på väg, säger larmoperatör Jan Billqvist på polisens länskommunikationscentral till TT.

Facket bekymrat

På fackligt håll är man bekymrad över hur välorganiserad attacken mot terminalen i Göteborg tycks ha varit, men förstår inte riktigt vad rånarna kan ha varit ute efter.

– Vi är oerhört förvånade över att man ger sig i kast med en terminal, säger fackorganisationen Sekos förbundsordförande Janne Rudén till TT.

Där finns av förklarliga skäl postförsändelser i mängd.

– Men där sker ingen öppen penninghantering, säger Rudén. Vi vet inte vad rånarna har plockat med sig eller vad de har varit ute efter.

Enligt honom har heller aldrig någon medlem tidigare klagat över att han eller hon känner sig otrygg när det gäller säkerheten på en postterminal.

– Men oavsett omständigheter – kommer det in beväpnade personer på en arbetsplats och tvingar ett tiotal anställda att lägga sig ner på golvet, då är det inte bra.

Enligt Rudén måste man nu diskutera säkerhet med Posten, framför allt skalskyddet.

– Här har man tydligen tagit sig in via lastningsramperna som man har på terminalen för järnvägsvagnarna.

Några tidigare rån mot terminaler känner han inte till. En av poståkeriets bilar prejades för en tid sedan av rånare och det har förekommit rån mot enskilda kontor. Men aldrig en terminal, inte förrän nu.

– Man måste göra något så att folk inte bara kan rusa in utifrån och göra en sådan här sak, säger Rudén.

Enligt honom sprider kuppen i Göteborg nu också oro på andra terminaler Sverige runt.

– Göteborg är inte den största. Det finns större i Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.