Foto: TT

Åtalas för att ha utpressat utvecklingsstörd

Uppdaterad
Publicerad

Två personer från Falköping ska ha pressat en utvecklingsstörd man på pengar genom att hota med att offentliggöra en inspelning där mannen erkänner ett påstått försök till sexuellt övergrepp. Nu åtalas de två personerna för utpressning vid Skaraborgs tingsrätt.

De två åtalade personerna, båda födda på 90-talet, ska enligt åtalet hotat att döda eller skada mannen, slå sönder hans egendom eller offentliggöra en inspelning där mannen ska ha erkänt ett påstått sexuellt övergrepp.

– De två åtalade ska ha kommit hem till mannen, som har en lätt utvecklingsstörning, och tvingat honom att säga att han förgripit sig på en kompis till dem, säger åklagaren Berit Andreasson.

Mannen ska inte vara misstänkt för det han erkänner, utan det ska handla om ett påhittat försök till övergrepp. De två åtalade ska ha smygfilmat mannen när han erkänner och sedan använt inspelningen för att pressa mannen på en stor summa pengar.

– Mannen har mått väldigt psykiskt dåligt och känt sig tvungen att gång på gång betala ut pengar till de åtalade, säger Berit Andreasson.

Utpressningen ska ha pågått under nästan ett års tid och totalt ska mannen ha betalat ut omkring 35 000 kronor till de båda åtalade.

En av de åtalade har enligt stämningsansökan erkänt brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.