Bild från tidigare översvämningar vid Säveån. Foto: Arkivbild/TT

Provborrar för att undersöka rasrisk

Uppdaterad
Publicerad

Det genomförs just nu provborrningar längs Säveån för att bedöma skredsrisken. Målet är att ta reda på var konsekvenserna blir störst vid eventuella framtida skred.

Statens geotekniska institut genomför just nu provborrningar längs Säveån. Provborrningarna sker på en tre mil lång sträcka i Göteborgs, Partilles och Lerums kommun. Syftet med undersökningen är att kartlägga risken för skred längs med ån.

– Säveån har ju en historik med många skred. Dessutom finns det ju både mycket industrier och bostäder längs med ån så eventuella framtida skred kan ju få stor påverkan, säger Karin Odén, uppdragsledare för Stabilitetsutredningen Säveån.

Säveån är ett av de prioriterade vattendrag som myndigheten undersöker i Sverige.

– Det är det viktigaste med den utredning vi gör att ta reda på var framtida skred skulle få störst konsekvenser.

Undersökningen kommer att genomföras i både bebyggda och obebyggda områden och man undersöker bland annat vattentryck samt tar jordprover på platserna.

– Vi har jobbat med kartläggning av Säveån sedan 2013 men nu börjar vi med fältarbetet och framåt årsskiftet hoppas vi på ett resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.