En större gräsbrand rasade i Lycke nära Marstrand. Foto: Linus Olsson

Räddningstjänsten: ”Det sprider sig extremt fort”

Uppdaterad
Publicerad

Flera gräsbränder har rasat i Västsverige under lördagen och SMHI har utfärdat en varning för dem i hela södra Sverige.

Vid 12-tiden på lördagen larmades räddningstjänsten till Lycke nära Marstrand, och flera styrkor arbetade med att släcka lågorna under eftermiddagen. Därefter fortsatte larmen avlösa varandra.

– Vi har varit på ett antal gräsbränder under några timmars förlopp, det har ramlat in ett tiotal, säger Mats Gränsmark på ledningscentralen vid räddningstjänsten i Storgöteborg.

– Ett antal rasar i Kungsbacka, de har varit ganska ansatta där.

”Man måste vara extremt försiktig”

Det torra och varma vädret gör att torrt fjolårsgräs lätt fattar eld. SMHI har utfärdat en varning för gräsbränder i hela Götaland och delar av Svealand. Under lördagen har bränder rapporterats i bland annat  Årjäng i Värmland och Värnamo i Småland vid sidan av dem i Västsverige.

– Vissa av bränderna vet vi inte orsaken till, det kan vara att någon slängt en fimp när de åkt förbi, säger Mats Gränsmark och fortsätter:

– Blåser det bara lite sprider det sig extremt fort. Om man vill elda eller grilla ute måste man vara extremt försiktig.

Fortsatt risk i västra Sverige

Risken för gräsbränder kommer att fortsätta i Västsverige till mitten på nästa vecka.

– Det är så torrt och blåsigt nu, samtidigt som vi har soligt väder som värmer upp. Därför är risken jättestor, säger Deana Bajic, meteorolog på SVT.

– På måndag kommer en del dimma eller moln och det blir inte lika varmt, men först på onsdag kommer regn. Så man får tänka på brandrisken tills dess, och släcka ordentligt om man grillar ute.

Hon beskriver ändå brandrisken som normal för årstiden.

– Det brukar vara så innan det nya gräset börjar växa. Och risken ökar förstås med soliga dagar och vind, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.