Foto: SVT

Räddningstjänsten vill göra ditt hem säkrare

Publicerad

Julen är det högtid som orsakar flest bränder på hela året. Därför åker nu brandmän från Räddningstjänsten i Göteborg runt och visar hur man gör sitt hem säkrare och förebygger olyckor.

Julen närmar sig och advent är en efterlängtad tid. Men det är också en helg som kan innebära ökad risk för bränder, trots att trenden visar att just sådana bränder faktiskt har minskat.

– Från cirka 30 bränder i december år 2000 till förra årets 10 i Storgöteborg. Minskningen beror delvis på att vi har informerat om riskerna och men också hur man skyddar sig. Och det kommer vi att fortsätta göra, säger Markus Örnroth, brandinspektör på Räddningstjänsten Storgöteborg.

När människor skadas eller omkommer i bränder handlar det oftast om bränder i deras egna hem. Och eftersom julen är matlagningens högtid ökar därmed risken för att exempelvis spisar lämnas på.

– Kontrollera att du stängt av spisen. Om det börjar brinna i en kastrull, lägg locket på. Släck aldrig med vatten. Om trapphuset är rökfyllt, stanna kvar i din lägenhet och larma 112.

Åker på turné

På Räddningstjänsten påminner man om hur viktig det är att ha en bra brandvarnare i sitt hem.

– Det är jätteviktig att ha en brandvarnare med fungerande batteri så att branden kan upptäckas i tidigt skede, säger Markus Örnroth.

Brandmän från Räddningstjänsten besöker under lördagen och den 10 december olika platser i Göteborg, Mölndal, Kungsbacka, Partille, Härryda och Lerum för att prata om brandrisker. De ska även visa hur man gör sitt hem säkrare och tryggare för inte bara sin egen skull utan även grannarnas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.