Radioaktivt utsläpp nära svenska gränsen

Uppdaterad
Publicerad

Det har skett ett mindre radioaktivt utsläpp i Halden, nära svenska gränsen. Enligt statliga strålmyndigheten rör det sig om ett fel i en reaktorhall.

Det radioaktiva utsläppet ska ha skett i måndags vid institutet för energiteknik i Halden, nära gränsen mot Sverige. Reaktorhallen evakuerades vid händelsen, det skriver Norges statliga strålmyndighet, Statens Strålevern i ett pressmeddelande.

– Vårt fokus är att stoppa utsläppet, säger Per Strand vid Strålevernet i pressmeddelandet.

Radioaktivt jod

Enligt strålmyndigheten rör det sig om ett utsläpp av radioaktivt jod som ska ha inträffat under måndagen. Personer som befann sig i reaktorhallen fick evakueras när larmet gick. Men statens strålmyndighet fick reda på händelsen först under tisdagen.

– Vi har löpande kontakt med institutet för energiteknik och vi vill utreda hur det kommer sig att detta kunnat ske och varför vi fick informationen först dagen efter att det inträffat, säger Per Strand.

Utsläppet kommer troligen inte att få några konsekvenser vare sig för miljön eller för människors hälsa.

Litet utsläpp

Forskningsdirektören för institutetet för energiteknik, Atle Valseth, bekräftar för Halden Arbeiderblad att det rör sig om ett litet utsläpp och ger en förklaring vad som hände.

– I förra veckan tog vi ut testbränsle från reaktorn. I går skulle vi överföra testbränslet i en behållare och svetsa så att det blev isolerat. I samband med den operationen skedde det ett utsläpp av radioaktivt jod i reaktorhallen, säger han till tidningen.

Han vill inte spekulera om olyckan berodde på den mänskliga faktorn.

Inget utslag i Sverige

I Sverige följer Strålsäkerhetsmyndigheten utvecklingen och har löpande kontakt med sina norska kollegor. Men några åtgärder vidtas inte i nuläget.

– Det var ett ganska litet utsläpp. Hade det varit höga nivåer hade det direkt gett utslag på de mätstationer vi har vid våra kärnkraftverk i Sverige vilket inte skett, säger David Persson, pressansvarig på Strålsäkerhetsmyndigheten.

Runt om i Sverige finns även luftfilterstationer där Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) regelbundet mäter halten av radioaktiva ämnen i luften. Utrustningen som används är mycket känslig och även mycket låga nivåer ger utslag.

– Det är möjligt att de kommer visa på något förhöjda värden, men det vi först om några dagar, säger David Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.