Den 83-årige ägaren till antivkariatet i Borås har rånats fyra gånger. Foto: SVT

Rånades för fjärde gången

Uppdaterad
Publicerad

Antikvariatet i Borås rånades för fjärde gången under onsdagen. Men tack vare att den 83-årige ägaren satt upp övervakningskameror kunde männen gripas.

Antivariatet på Österlånggatan i Borås har utsatts en rad gånger för rån. Efter det senaste rånet, som var i december, fick den 83-årige ägaren Bert Moberg övervakningskameror av en ägare till en säkerhetsfirma i staden.

Under torsdagen var det dags igen.

– Jag vet inte varför de väljer just mig när jag inte har så mycket pengar, säger Bert Moberg.

Det var vid 18-tiden som männen slog till. En av dem stod utanför och höll vakt medan den andre gick in, slog ner Bert Moberg och stal hans plånbok.

Han föll över en hylla, slog sig i handen men klarade sig utan allvarligare skador.

– Det var två unga män som rånade mig. De tog runt 500 spänn ur min plånbok.

Kameraövervakningen ledde till gripande

Polisen tittade på filmen från kameran och kunde snabbt identifiera de båda männen.

– Det handlar om två rumänska medborgare, de hade massa pengar på sig när vi grep dem. De nekade till en början men erkände sedan, säger Jan Johansson, utredningsbefäl vid polisen i Borås.

Bert Moberg tror att det är samma personer som rånat honom tidigare.

– De har uppträtt på samma sätt varje gång, säger han.

Polisen bekräftar att det finns likheter.

– Vi har vittnen till de tidigare rånen. Vi arbetar med att lösa de fallen också, stackars den här mannen som har drabbats så, säger Jan Johansson.

Bert Moberg själv säger till SVT Nyheter Väst att han klarat sig bra fysiskt men att alla rånen har påverkat hans psykiska hälsa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.