Johanneberg, var en av flera platser i Göteborg där lägenheter brann den 9 juni i år. Foto: Tomas Singer

Rättegång mot misstänkt mordbrännare inledd

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleddes rättegången mot den man i 50-årsåldern som misstänks ligga bakom flera brandattentat mot personer kopplade till bostadsbolaget Familjebostäder. Först ut att höras i rätten var en kvinna i 70-årsåldern vars lägenhet blev eldhärjad.

Det var den 9 juni i år som mannen misstänks ha slagit till mot sju adresser i Göteborg. På de attackerade adresserna bodde anställda hos Familjebostäder eller personer som arbetade för bostadsbolaget. Förutom sex bostadsadresser misstänks mannen ha försökt anlägga en brand vid stadsdelsförvaltningens kontor på Nymilsgatan i Västra Frölunda.

Bakgrunden ska ha varit att mannen, som själv var hyresgäst hos Familjebostäder, under en längre tid misskött sig och skulle avhysas. Bränderna misstänks ha varit hämdaktioner för detta.

I dag inleddes rättegången mot mannen, som stått åtalad för flera grova mordbränder, mordbränder och grova skadegörelser. Mannen har erkänt dåden.

Är väldigt orolig

Göteborgs-Posten berättar om den 70-åriga kvinna som var först ut bland offren att vittna under måndagen. Kvinnan berättade hur hon den aktuella morgonen hörde någon som gjorde något med brevlådan. Efter det kom en kraftig smäll och efter det ett ljussken.

– Jag for upp och stängde alla dörrar och sökte skydd på balkongen, berättar hon.

Räddningstjänsten kom snabbt till platsen, slog in kvinnans dörr och kunde släcka branden. Efter det kunde de hämta kvinnan som flytt ut på sin balkong. Men för rätten berättade hon under måndagen hur hon påverkats av händelsen.

– Jag vill bara kunna leva normalt igen. På kvällar och nätter är jag väldigt orolig, säger hon enligt GP.

Ville skrämma

Mannen var inte på plats i rättegångssalen under dagen men följde förhandlingarna via videolänk.

– Hans syfte var att skrämma och inte att skada någon, säger hans advokat Cecilia Kongbäck.

Hur har han reagerat på offrens berättelser?

– Jag vill inte gå in på hans tankar och känslor men i rätten i dag uttryckte han att han tidigare inte förstått vidden av det hela och hur det påverkat dem som drabbats, säger Cecilia Kongbäck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.