Foto: TT och Polisen

Rättegångsstart för restaurangmord

Uppdaterad
Publicerad

Två maskerade män avrättade två personer och skadade åtta i den brutala attacken på Vår Krog och Bar i Göteborg för ett drygt år sedan. Nu åtalas åtta personer som alla kopplas till en kriminell fraktion från norra Biskopsgården på Hisingen.

Åtta män är åtalade för delaktighet i attentatet, som enligt åklagarna var riktat mot någon eller några av gästerna.

Det blev en kväll som ingen av de närvarande kommer att glömma. Flera fick livshotande eller bestående skador. Åklagarna anser att alla i lokalen, 16 personer förutom de avlidna och skadade, löpte risk att träffas.

Dubbelmordet på Vår krog och bar

”En relativt ny grupp”

Bakgrunden till det brutala dådet tros vara den pågående konflikt som rasat på Hisingen under många år mellan olika kriminella grupperingar.

Enligt polisen kan samtliga nu åtalade män, kopplas till en fraktion från norra Biskopsgården. En fraktion som tagit mer och mer plats i Göteborgs undre värld de senaste åren.

– Det här är en relativt ny grupp för oss. Den har dykt upp i samband med ett antal skottlossningar i Göteborg, med medlemmar både som misstänkta gärningsmän och som offer, säger Robert Karlsson, chef för kriminalpolisen i Göteborg till Göteborgs-Posten.

Attacken tog 23 sekunder att genomföra. Under den tiden hinner de två gärningsmännen inte bara med att skjuta, döda och skada sina offer. De hinner, enligt ett vittne, även med att filma sina offer, mitt under skjutningen.

– Skjutningen är inte ett plötsligt infall utan var noga planerad, har kammaråklagare Niklas Högdén tidigare sagt.

Exakt hur han anser att attacken planerats, och av vilka, kommer Niklas Högdén nu att redovisa för rätten. 

Oklart vem som höll vapnet

Sammanlagt ställs nu åtta män inför rätta, misstänkta för mord och medhjälp till mord. Detta alltså trots att alla tycks vara överens om att det bara var två personer som sköt.

Flera gånger har frågan ställts: Hur kommer det sig att fler åtalas när det bara är två som skjutit? Svaret är att man kan dömas som gärningsman utan att faktiskt ha hållit i vapnet. Det förutsätter dock att man har haft samma avsikt.

På en direkt fråga svarar kammaråklagare Johan Udén att det inte finns några indikationer i utredningen på vilka två som höll i vapnen inne på restaurangen.

Hämnd sedan tidigare

Några dagar efter attacken greps tre män i en bil i Majorna med automatvapen. Vapnen visade sig efter teknisk undersökning ha använts vid dådet på Hisingen och männen har sedan dess suttit häktade misstänkta för mord och medhjälp till mord.

Polis och åklagare misstänker att skjutningen på Vår krog och bar har samband med en dödsskjutning två år tidigare, även den på Hisingen. Då avled två män och den dödsskjutningen är fortfarande ouppklarad.

Förnekar brott

En del av de som skottskadades kommer att få leva med bestående men i resten av sina liv. Flera av dem står dessutom helt utanför den gängkonflikt som misstänks ligga bakom skjutningen.

Samtliga åtta åtalade förnekar brott. Rättegången beräknas hålla på fram till 22 juli.

OM RÄTTEGÅNGEN

  • Rättegången i Göteborgs tingsrätt handlar om skottlossningen på en restaurang vid Vårväderstorget den 18 mars 2015, och brott som enligt åklagarna hör ihop med den.
  • 37 förhandlingsdagar är inplanerade. Sex är reservdagar, som bara används vid behov.
  • Inledningen och åklagarnas beskrivning av skjutningen beräknas pågå i fem dagar.
  • Förhören med brottsoffren planeras starta den 30 maj.
  • Förhören med de åtalade planeras starta den 7 juni.
  • Förhören med vittnen planeras starta den 27 juni.
  • Den näst sista veckan, med start den 11 juli, ägnas främst åt mordet på en man i 55-årsåldern en månad efter attacken mot krogen. En 20-årig man är åtalad för mord både i det fallet och på restaurangen.
  • Sista veckan, med start den 18 juli, håller åklagare och advokater sina slutanföranden.

Källa: Göteborgs tingsrätt

FAKTARUTA: De åtalas

Misstänkta för mord:

  • Man född -87
  • Man född -95, misstänks även för ett mord på 50-årig man i april 2015.
  • Man född -95
  • Man född -95
  • Man född -91

Misstänkta för medhjälp till mord:

  • Man född -94
  • Man född -96
  • Man född -95

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet på Vår krog och bar

Mer i ämnet