På Skogomeskolan får eleverna undervisas utomhus eftersom det finns råttor i klassrummen. Foto: TT/SVT

Stänger klassrum på grund av råttor

Uppdaterad
Publicerad

Problem med råttor i Skogomeskolan på Hisingen i Göteborg gör att eleverna får ha skola utomhus. Råtthålen ska täppas till och lokalerna ska saneras innan barnen kan komma tillbaka i klassrummen.

För två veckor sedan upptäckte man för första gången att Skogomeskolan hade fått ovälkommet besök. Elever och lärare hörde hur det krafsade inne i ett skåp och därinne såg man sedan spår efter en råtta. Men nu har en råtta blivit fler och rektorn har tagit beslut att stänga lokalerna.

– I måndags blev situationen mer akut så jag tog beslutet att för säkerhets skull stänga klassrummen och låta alla elever ha utomhus undervisning, säger Monica Landin, rektor på Skogomeskolan.

– Det är inte hela skolan som drabbats men för säkerhets skull låter vi alla klasser lämna lokalerna.

Fler har problem

Råttornas hål in på skolan är nu tillfälligt lagade. Under onsdagen kommer de fixas mer permanent och dessutom ska klassrummen på skolan saneras ordentligt.

– Vi tror och hoppas på att eleverna kan vara tillbaka i klassrummen på torsdag.

Enligt Monica Landin har fler boenden i området berättat att även de har fått problem med råttor och troligen är det den pågående byggnationen i Lillhagsparken som fått råttorna att söka sig in i husen.

SVT har tidigare rapporterat om att just nu mer än varannan fastighetsägare i Göteborg har problem med råttor.

Läs mer: Avloppen – råttornas tunnelbana

Blandade reaktioner

Som tur är verkar råttproblemen på Skogomeskolan sammanfalla med en vecka med riktigt bra väder för utomhusundervisning. De cirka 160 eleverna får åka på utflykter, ha undervisning på skolgården med hjälp av Ipads och böcker.

– Det är lite blandade reaktioner från barnen. Vissa tycker att det är lite läskigt, andra spännande och roligt. Det känns bra att vi har en sådan fin skolgård som barnen kan vara på, säger Monica Landin.

På Skogomeskolan går cirka 160 barn från förskoleklass till årskurs fem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.