Västnytts reportageserie om den segregerade skolan har väckt många reaktioner. Foto: SVT

Starka reaktioner efter skolgranskning

Uppdaterad
Publicerad

Västnytts reportageserie om den segregerade skolan har väckt många reaktioner, både bland allmänhet och politiker. Inte minst efter att moderaterna gått ut med skarp kritik mot Göteborg.

I en rad artiklar och inslag har Västnytt belyst den segregerade skolan och hur det är de redan utsatta skolorna som nu dessutom tar emot den växande strömmen av nyanlända.

Bland annat har vi besökt Sjumilaskolan och Torslandskolan som är två grundskolor i samma stadsdel. Skillnaderna i elevernas förutsättningar på skolorna är gigantiska.

Segregerad skola

På Torslandaskolan har alla utom några stycken av eleverna helsvensk bakgrund och i princip alla lämnar nian med gymnasiebehörighet.

På Sjumilaskolan har alla utom ett fåtal invandrarbakgrund och bara hälften av eleverna får godkända betyg.

Trots att eleverna där redan kämpar i motvind läggs en extra utmaning på deras axlar när lärarna tvingas fokusera mer på helt nyanlända elever med bristfälliga språkkunskaper.

Få utnyttjar det fria skolvalet

Exemplen skulle kunna göras mellan många skolor i många kommuner.

Det trots att skollagen är tydlig. Alla elever har rätt till likvärdig utbildning under likvärdiga förutsättningar.

– Jag tycker att vi är för många i klassen. De nyanlända har bara lärt sig svenska i ett år och sen kommer de till klassen och lärarna fokuserar mer på dem, sa Shahada Musse i Västnytt i måndags.

I ett annat inslag skildrade vi Sema Corap som är en av ett fåtal elever som har valt att pendla från Biskopsgården för att gå i Torslandaskolan.

– Här har jag bättre förutsättningar och mitt språk utvecklas jämfört med om jag hade gått på en skola i min egen stadsdel, säger hon.

Men trots att alla har möjlighet att genom det fria skolvalet göra som Sema Corap så är det förhållandevis få i utsatta områden som följer hennes exempel.

Enligt moderaternas utbildningspolitiske talesperson, Camilla Waltersson Grönvall, finns det en anledning, i alla fall när det gäller Göteborg.

– I Göteborg får nyanlända inte reda på att det finns ett fritt skolval. De bara hänvisas till närmaste skolan, hävdar hon.

Dessutom påstod hon att det inte finns någon genomarbetad strategi i Göteborg kring mottagningen av nyanlända.

Reaktioner på sociala medier

Utspelet skapade en hätsk debatt på Twitter mellan olika göteborgspolitiker och Göteborgs kommunalråd med ansvar för skolan säger till Västnytt att Waltersson Grönvall är helt fel ute.

– Vi har riktlinjer och i dem står bland annat att nyanlända ska informeras om det fria skolvalet. Det är synd att Waltersson Grönvall inte kollar upp fakta innan hon uttalar sig.

Inslagen har även kommenterats flitigt på Facebook och många tittare har sagt sina åsikter om problemen.

En av tittarna tror att de styrande själva bor alldeles för långt bort från de utsatta områdena för att kunna inse problemen.

En annan tycker att det fel att ”stapla nyanlända på hög i redan segregerade områden” och att man måste se till att också hjälpa dem på rätt sätt när de kommit hit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Segregerad skola

Mer i ämnet