Regionrådet: ”Möjligt att vi satte målen för högt”

Uppdaterad
Publicerad

Regionrådet Jonas Andersson är inte nöjd med att regionen misslyckats med att nå sina mål för ambulansens uttryckningstider. Nu kan det bli aktuellt att målen justeras ner.

– Vi fastställde de här måltalen för sex år sedan och visste inte då vad vi skulle förhålla oss till. Det är mycket möjligt att vi satte målen för högt, säger Jonas Andersson (FP), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Västra Götaland.

Det mål regionen beslutat om är att ambulansen ska nå 90 procent av patienterna inom 20 minuter vid de högst prioriterade larmen, så kallade prio 1-larm. 2014 uppnåddes målet i endast tre kommuner. I flera mindre glesbygdskommuner ligger siffrorna långt under målet och kommunföreträdare, bland annat i Färgelanda, anser att skillnaderna är oacceptabla och oproportionerligt stora då varje minut kan vara livsavgörande.

– Vi har ännu inga indikationer på att de insatstider vi har i dagsläget innebär en medicinsk fara på det generella planet, säger Jonas Andersson.

Men i många småkommuner når ni ju inte målet ens vid hälften av tillfällena?

– I många kommuner blir det inte heller så många larm per år. Då blir det en balans vi måste hålla, mellan hur mycket ambulansresurser vi ska ha och hur mycket resurserna utnyttjas. Vi har inte råd att ha ambulanser som står overksamma större delen av dygnet. Det handlar om en anpassning av den samlade ambulansflottan där vi hjälps åt över hela regionen.

Samtidigt medger han att det återstår en hel del arbete.

– Vi måste pröva oss fram. Krävs det ännu fler ambulanser och ökade resurser för att nå upp till måltalen eller finns det anledning att möjligen fundera över om vi ska justera dem?

Men du vill inte kalla det ett misslyckande?

– Nej, inte ännu i alla fall.

Den sedan i höstas nya blågröna politiska ledningen i Västra Götaland tänker nu skjuta till 200 miljoner kronor under tre år för att förstärka hela akutvårdskedjan, vilket innebär ambulanssjukvård, akutmottagningar och vårdplatser. Hur pengarna ska fördelas är upp till akutsjukhusen.

 – Vi kommer föra en dialog med akutsjukhusen om vad som är mest proriterat men räknar med att åtminstone en del kommer hamna på ambulanssjukvården, säger Jonas Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.