Foto: SVT

Fick nog av Arlas mjölkpriser

Uppdaterad
Publicerad

Mjölkbonden från Borgstena fick nog av Arlas dåliga mjölkpriser och startade ett eget mejeri.

Sedan i juni säljer mjölkbonden Daniel Bergvall närproducerade mjölk i den lokala matbutiken där kunderna själva får tappa upp sin mjölk på egen glasflaska för 15 kronor litern.

Det är de allt sämre möjlkpriserna som har tvingat mjölkbönder att hitta nya sätt att tjäna pengar på. Försäljningen har gått långt över förväntan med över 800 sålda liter mjölk i veckan. Vilket inneburit ett rejält ekonomisk lyft för Daniel Bergvall som annars bara tjänar 3:70 kronor litern när han säljer mjölk till Arla.

Tjänar mer

Exakt hur mycket mer han tjänar på att sälja direkt till kund vill han däremot inte avslöja.

– Nej, jag vill inte berätta detta. Jag kan bara konstatera att det är rejält mycket bättre, svarar Daniel Bergvall. Mjölken han pastöriserar i sitt mejeri är något fetare än vanlig standardmjölk och bara några timmar gammal när den levereras till butiken som ligger någon kilometer bort.

– Färskare går den inte att få, berättar han.

För Daniel innebar det en investering på en halv miljon kronor när han och hans fru Elinor beslöt att satsa på ett eget mejeri på gården.

Mjölkbönders avtal med Arla tillåter att Krokarps gård utanför Fritsla kan sälja halva sin mjölkproduktion på ett alternativt sätt. I Marks och Partille kommun finns ytterligare två bönder som säljer mjölk från eget mejeri. Fast då direkt från gården.

Viktigt med närproducerat

För kunderna i matbutiken innebär skillnaden bara någon krona jämfört med att köpa Arlas egna ekologiska mjölk.

– Jag har råd att köpa denna mjölk och därför tänker jag inte så mycket på priset. Det viktigaste för mig är att mjölken är närproducerad, säger Chinaski Nymark som tappat upp en liter mjölk i sin glasflaska. Att bonden får mer betalt för sin mjölk är en synergieffekt jag inte tänker på, berättar han vidare. När hans flaska är tom kan han diska den och fylla upp på nytt i butiken.

För Susanne Lövgren är det första gången hon köper den närproducerade mjölken:

– Mitt syfte är att gynna bonden, Mina förväntningar är att den skall vara kall och god, säger hon.

Medvetna kunder

– Kunder är mer medvetna idag och vi har märkt att det ligger helt rätt i tiden med både närodlat och ekologiskt, säger Elinor och Daniel Bergvall som är nöjda med sin mejerisatsning.

– Jag hoppas verkligen fler mjölkbönder tar efter. Annars får de fortsätta att de kämpa på och vara nöjda med den ersättningen de får från Arla, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.