Revisionslarm: Byggen i Västsvenska paketet blir dyrare

Uppdaterad
Publicerad

Påbörjade byggen blir över 50 procent dyrare. Nu varnar revisorerna för att det kan få kraftiga konsekvenser för hela Västsvenska paketet.

År 2014 kunde SVT Västnytt avslöja hur byggen inom Västsvenska paketet blivit så mycket dyrare att de stoppats. Då svarade Johan Nyhus, (S), ordöfrande för Trafiknämnden att man inte spräckt budgeten, utan istället valt att lyfta bort projekt som från början ingick som en del av paketet.

Nu kan SVT Västnytt berätta om en rapport beställd av Stadsrevisionen som visar på flera brister i trafikkontorets hantering av byggandet.

Västlänken

Tre dyra byggen

Revisionsbyrån har granskat ekonomi-och projektstyrningen inom trafikkontoret. Rapporten visar bland annat tre byggen som blivit mellan 50-100 procent dyrare än vad som först budgeterats:

* ”Knutpunkt Gamlestaden” Kostnadsbedömning 90 mnkr. Slutgiltig kostnad cirka 150 mnkr. En del av Västsvenska paketet.

* ”Munkebäckslänken” Kostnadsbedömning 60 mnkr. Slutgiltig kostnad cirka 93 mnkr.

* ”Heden park” Kostnadsbedömning 5 mnkr. Slutgiltig kostnad cirka 10 mnkr. En del av Västsvenska paketet.

Man slår fast att byggen som granskats har kraftiga fördyringar, något som kan påverka framtida projekt.

”De fördyringar som uppstår i  investeringsprojekten kan få allvarliga konsekvenser i ett längre perspektiv om inte totalramen hålls för Västsvenska paketet”

Bristfälliga arbetssätt

Rapporten slår också fast att Trafikkontorets arbetssätt är bristfällig. En grundläggande sak som gemensam projektstyrning finns inte, vilket visar sig tydligt i intervjuer med anställda:

”Nej, det finns ingen projektmodell”

”Varje projektledare använder sin egen projektmodell”

”Det finns inte så mycket riktlinjer. Det är klart, budget och tidplan styr projektet”

På Stadsrevisionen oroas man över att man ser en negativ utveckling, att det blivit sämre jämfört med ett år sedan när den första rapporten gjrodes.

– Tyvärr ser vi samma fel och brister ett år senare. Mycket är inte åtgärdat. Förra året låg de ekonomiska överdragen på 30-40 procent. Nu ligger de på 50-60, säger Lars Bergsten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västlänken

Mer i ämnet