Riksåklagaren vill att Högsta Domstolen tar upp ett omdiskuterat våldtäktsfall. Foto: Pontus Lundahl/TT

Riksåklagaren överklagar sänkt våldtäktsstraff

Uppdaterad
Publicerad

Två män som våldtog en kvinna i en bil fick sänkt straff eftersom de begick våldtäkterna i turordning. Nu överklagar Riksåklagaren hovrättens dom.

Riksåklagaren vill att Högsta Domstolen tar upp en omdiskuterad våldtäktsdom där två män våldtog en kvinna i en bil. Det ska ha skett i en bil på en rastplats vid Torpasjön söder om Kungsbacka.

Tingsrätten dömde våldtäkten som grov, men när fallet gick vidare till hovrätten bedömde de att det inte rörde sig om en grov våldtäkt – eftersom männen utförde våldtäkterna i turordning och inte samarbetade tillräckligt med varandra.

Nu reagerar Riksåklagaren på straffsänkningen, men det är inte säkert att Högsta Domstolen tar upp fallet. Byråchef Hedvig Trost förklarar hur det hänger ihop.

– De tar bara upp det om de ser att det kan bli prejudikatsintresse. De får in flera tusen överklaganden varje år och tar bara upp runt 25 stycken. Så det är långt ifrån säkert, men åklagaren anser att det finns skäl för dem att ta upp det, säger Hedvig Trost.

Läs också: Sänkt straff för dubbel våldtäkt

Prejudikatsintresse innbär alltså att målet kan bli ett exempel inför framtida domar.

Om det är så att Högsta Domstolen tar upp målet bedömer Hedvig Trost att det kommer ske inom ett år, eftersom mannen som dömts är häktad. Den andra mannen är inte gripen.

– Det går snabbare när en person är häktad, så relativt snart måste Högsta Domstolen ta ställning, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.