• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Robotdräkt ger insikt om åldrande

Uppdaterad
Publicerad

Att gå från 50 år till 90 på ett ögonblick kan ge bättre äldreomsorg.

Det tror i alla fall Kullegårdens äldreboende i Sävedalen utanför Göteborg och låter de anställda på boendet testa.  På någon minut åldras vårdbiträdet Jadranka Afolter 40 år. I den så kallade äldredräkten har hon plötsligt problem med styrkan i armar och ben, med synen och med hörseln. 

– Jag tror att jag kommer förstå mer när de inte kan följa min egen takt, säger hon.  Jag har försökt att ha empati, men jag kunde inte förstå att det var så jobbigt. 

Tyngder motsvarar minskad muskelstyrka, olika skydd ger stelhet och glasögonen går att välja med olika ögonkomplikationer. Med grå starr, till exempel, är det lättare sagt än gjort att äta fil utan att spilla.

– Man får ökad förståelse för hur de äldre har det, vilka begränsningar de har och hur det är att ha en åldrad kropp, säger Anneli Franzén som är enhetschef på Kullegårdens äldreboende. Då vet vi hur vi ska ta hand om dem och bemöta dem.

Jadranka Afolter har varit 94 år i ungefär tio minuter. Hon är trött och svettig.

– Det var jättejobbigt att se tallriken och skeden och det som personalen har ställt fram. Det var annorlunda, säger hon.

Om fyrtio år är du där. Hur tänker du kring din egen ålderdom när du har på dig dräkten?

– Rädd, säger hon och skrattar.  Man hoppas att personalen kommer att vara lika duktig som jag är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.