Emmali Jansson, (MP) vill testa en ny väg för planarbete i Göteborg. Foto: Pressbild/SVT

Rödgröna vill planera utan byggherrar

Uppdaterad
Publicerad

De rödgröna i Göteborg vill att kommunen ska göra fler detaljplaner på egen hand – utan inblandning från byggherrar.

– Vi får en bättre stadsmiljö, större mångfald och en finare stad, säger Emmali Jansson, (MP), ordförande i byggnadsnämnden i Göteborg.

Emmali Jansson vill testa en ny väg för planarbete i Göteborg. Tidigare har detaljplaner tagits fram genom förhandlingar mellan kommunen och byggherrar. En process som tar tid. Emmali Jansson menar att det är till nackdel för mindre byggbolag då de kan ha svårt att ligga ute med pengar i flera år för att ta fram en detaljplan.

Förslaget från de rödgröna är att kommunen i stället gör fler detaljplaner på kommunal mark själv innan någon byggherre kopplas in.

– När en byggaktör sedan kopplas in finns redan en detaljplan. Det är byggklar mark. Det innebär att man kan söka bygglov och komma igång med bygget direkt, säger Emmali Jansson, (MP) ordförande i byggnadsnämnden i Göteborg.

Blir det inte en ökad kostnad när kommunen ska göra det själv?

– Nej. Vi tar ut samma avgift för detaljplanen. Det är bara att vi får ut pengarna i ett senare skede.

Om förslaget klubbas är tanken att testa tillvägagångssättet på fem detaljplaner nästa år. Emmali Jansson hoppas att det ska öppna för mindre byggbolag och byggemenskaper, det vill säga privatpersoner som vill gå samman för att bygga hus tillsammans.

Vill se olika typer av boende

– De stora jättarna bygger gärna små treor i dagsläget. Kan man få in många olika byggaktörer då kan man också få in olika typer av lägenheter så att alla får chansen att hitta en bra bostad i Göteborg.

Emmali Jansson räknar upp en rad grupper i samhället som hon tror skulle kunna gynnas av förslaget.

– Det kan vara ensamstående föräldrar, kollektiv, stjärnfamiljer, ”varannan vecka”-familjer som inte passar in i den stora mallen.

Finns det inte en risk när inte byggbolagen får vara med från att de tänker: Det här är ingen plan för mig. Här bygger vi ingenting?

– Om man hade gjort så på alla planer så tror jag att det hade varit en risk. Nu gör vi det på en del planer. Då bjuder vi in mindre bolag och byggemenskaper som tidigare varit uteslutna. Så fler får vara med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.