Foto: TT

Röhsska stänger femton månader och personalen omplaceras

Uppdaterad
Publicerad

När porten till Röhsska muséet i Göteborg stängs klockan 17.00  söndagen den 26 februari så kommer den inte att öppnas för publiken på väldigt länge. Inte förrän den 2 juni 2018 kommer muséet att öppna igen, en stängning på femton månader.

Anledningen till stängningen är samarbets- och arbetsmiljöproblem som pågått på Röhsska under många år. Kulturnämnden i Göteborg har därför beslutat att verksamheten behöver genomgå en total rekonstruktion.

Många har uttryckt förvåning över att muséet måste hålla stängt så länge, men sektorschefen för muséerna i Göteborg,  Britta Söderqvist, anser att det är nödvändigt.

– Ja, det är nödvändigt. Vi behöver den tiden för att jobba både med arbetsmiljön och verksamhetsutvecklingen, och ur verksamhetsutvecklingsperspektiv är det en ganska kort stängningsperiod, menar hon.

Bara 5 till 6 kommer att sluta

Av de 32 anställda på Röhsska är det bara 5 till 6 personer som diskuterar någon form av avgångsvederlag, pensionsuppgörelse eller tjänstledighet.  Resten, cirka  26 personer, har accepterat att jobba kvar inom kulturförvaltningen,  men på andra arbetsplatser.

– I majoriteten av fallen har vi kunnat tillgodose personalens önskemål, och många kommer att jobba på Göteborgs stadsmuseum, Göteborgs konstmuseum och på stadsbiblioteket, med flera ställen, säger Britta Söderqvist.

Kommer det vara lika många som jobbar här  på Röhsska när ni öppnar igen  i juni 2018?

– Ja, målbilden är att alla som är tillfälligt placerade ute i andra verksamheter ska komma tillbaka till Röhsska igen, säger Britta Söderqvist.

Och det blir ungefär lika många?

– Ja.

En ny chef ska också tillsättas och till den tjänsten är det 38 personer som har sökt. Den nye chefen ska vara på plats senast efter sommaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.