Foto: SVT

Rolf Gustafsson har avlidit

Uppdaterad
Publicerad

En av Västnytts stora profiler, programledare under många år, har avlidit.

Rolf Gustafsson har avlidit, 79 år gammal. Rolf anställdes 1977 på Västnytt som nyhetsankare och arbetade på Västnytt fram till sin pension 1999.

Nils Chöler skriver så här om Rolf, som för många var Mr Västnytt:

Rolf Gustafsson är död. En av Västnytts stora profiler, programledare under många år. Hans uppväxt i textilindustrins Sjuhäradsbygd och hans ungdomsår på sjön – bland annat som hisspojke på Svenska Amerikalinjens båtar – gjorde att han  hade en nära knytning till, och stor förståelse för, de västsvenska basnäringarna.

Mänskliga möten

Rolfs journalistik byggde på mänskliga möten. Hans lugna och trygga sätt i studion spred sig genom etern ut i de västsvenska sofforna. Men Rolf var högt respekterad även på den nationella arenan, och i samband med Tuveraset gjorde han det som blev det årets bästa reportage i Rapport. Ingen kunde som han förmedla stämningen i rasgropen dagen efter katastrofen. Rolf har skildrat flera av de stora olyckor som Västsverige drabbats av – Scandinavian Star, tågolyckan i Lerum, Almöbroraset,  och han hörde till de som kunde skildra det fruktansvärda på ett rakt, varmt och okonstlat sätt. 

Var en bildmänniska

Om de mänskliga mötena var grunden i Rolfs journalistiska bygge så var bilderna överbyggnaden. Rolf var en bildmänniska och efter pensioneringen blommade han ut i sitt konstnärskap. Hans akvareller var stundtals magiska. Men hans bildskapande gjorde sig påmint även under den yrkesverksamma tidens möten och sammanträden, då Rolfs block aldrig fylldes med nedskrivna kommentarer utan av gubbar. Gubbar, gubbar, gubbar. Rolf använde sitt anteckningsblock som Emil i Lönneberga använde sin täljkniv och sina träbitar. Rolf Gustafsson stod för det som gjort Västnytt älskat och betydelsefullt för många, en ärlig och nära journalistik.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.