Enligt ryktet har ytterligare ett stjärntecken lagts till i zodiaken. Foto: Pixabay

Har du fått ditt stjärntecken ändrat?

Uppdaterad
Publicerad

I medier världen över sprids nyheten om att våra stjärntecken har ändrats. Detta på grund av att ett nytt tecken tillkommit. Men att det skulle handla om en astronomisk upptäckt, dementeras av forskare.

– Det har inte hänt någonting, säger Robert Cumming på Onsala rymdobservatorium.

När den första artikeln om det nya stjärntecknet dök upp i amerikanska Cosmopolitan för några veckor sedan, konstaterade astronomerna på Onsala rymdobservatorium matt att det var dags igen. Det här har man hört förut.

– Diskussionen brukar poppa upp någon gång emellanåt, gärna vid den här tiden på året när solen går in i stjärntecknet Ormbäraren, säger astronomen Robert Cumming.

Stjärntecknet Ormbäraren finns som bekant inte med i det astrologiska systemet. Likväl är det en stjärnkonstellation som babylonierna själva kände till när de för 3.000 år sedan delade in den bana av stjärnhimlen som solen vandrar igenom, i delar. Men man valde att dela in zodiaken i tolv delar, en för varje månad. Och då föll Ormbäraren bort.

Inga nya upptäckter

I ursprungsartikeln i Cosmopolitan leds läsaren att tro att USA:s statliga rymdorganisation NASA nu har lagt till Ormbäraren i den astrologiska zodiaken. Därmed skulle även befintliga stjärntecken ha fått sina datumindelningar ändrade.

NASA har dock kraftfullt förnekat att man förändrat zodiaken, och skriver syrligt på sin sajt att man på NASA sysslar med astronomi, det vill säga vetenskap. Inte astrologi.

Astronomin i det hela är att stjärnhimlen de facto har ändrats de senaste 3.000 åren.

– Jordens bana i rymden har ändrats aningen, eftersom Nordpolen inte pekar i riktigt samma riktning längre. Det gör att solen passerar genom stjärnbilderna på ett annat sätt. Men inte heller det är en ny upptäckt, säger Robert Cumming.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.