Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vera Stremkovskaya och Göteborgs högste politiker är inte överens. Se deras bästa argument i videon. Foto: Hanna Nyberg/SVT

Författare med bakgrund i Sovjet: ”Blir en ny järnridå”

Uppdaterad
Publicerad

Som en protest mot Putins krig i Ukraina sade en enig politikerkår i Göteborg upp partnerskapsavtalet med den ryska staden Sankt Petersburg i början av mars. Det får nu skarp kritik från advokaten och författaren Vera Stremkovskaya med bakgrund i forna Sovjetunionen.

– Det blir en ny järnridå och ett isolerat land med kärnvapen – det är en stor risk, säger hon.

– Medmänsklighet – det är nyckelordet, säger hon.

Vi träffar Vera Stremkovskaya vid monumentet med samma namn på Lindholmen. En utsträckt hand ur ett betongblock sticker fram mellan gymnasieskolorna på Lindholmen i Göteborg.

Västsverige och kriget i Ukraina

Monumentet kallas Medmänsklighet och är gjort av konstnären Eino Hanski som, liksom Putin, föddes i Sankt Petersburg, men kom till Sverige efter andra världskriget. Vera Stremkovskaya är fast övertygad om att bandet mellan städerna som upprättades på 60-talet inte bör brytas.

– Vi kan inte lämna de människor i Sankt Petersburg som är emot kriget i isolering. Jag är uppvuxen i Sovjet och vet själv vad det innebär. Man tror att ens egen ideologi är den bästa och att alla andra är konstiga. Vi behöver utbyte, säger hon.

Kommunstyrelsens ordförande: ”Viktig markering”

Initiativet till att bryta partnerskapet togs av Socialdemokraterna i Göteborg samma dag som Ryssland startade sin fullskaliga offensiv i Ukraina. Beslut fattades sedan av en enig kommunstyrelse den 10 mars.

Foto: Hanna Nyberg/SVT

– Vi behöver bekämpa Putin och hans olagliga krig på alla fronter vi kan. När vi lyckats med det kan vi bygga upp relationerna med en ny regim, säger Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Vilka kritiska perspektiv tog ni in före beslutet?

– Det är naturligtvis inget lätt beslut, det är också väldigt sällsynt att vi som stad markerar i utrikespolitiken, men det är här undantaget som bekräftar regeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västsverige och kriget i Ukraina

Mer i ämnet