Lars Johansson (S) var tidigare riksdagsledamot men leder nu Sveriges största kommunägda fastighetsbolag Förvaltnings AB Framtiden. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

S-politiker raderade offentliga handlingar

Uppdaterad
Publicerad

Toppolitikern Lars Johansson (S) i Göteborg har raderat offentliga allmänna handlingar för den kommunala fastighetskoncernen Framtiden. Det avslöjar tidningen GT.

Lars Johansson är tidigare riksdagsledamot och numer styrelseordförande i Göteborgs stads fastighetsbolag Förvaltnings AB Framtiden. När GT begärde ut handlingar hos politikern har tidningen fått beskedet att de inte går att få fram, eftersom de tagits bort.

– Jag raderade dem och sedan tog jag kontakt med Tele2 och frågade om de kunde ta fram dem. Men då meddelade de skriftligen att de inte hade sådana rutiner att de kunde göra det, säger han till tidningen.

– Så har jag alltid gjort.

Kan vara lagbrott

Tryckfrihetsexperten Nils Funcke säger till GT att det hela kan röra sig om ett lagbrott.

– Det kan röra sig om tjänstefel det här. Det beror lite på vilka handlingar det är och hur systematiskt det där förstörandet skulle ha varit. Så det skulle mycket väl kunna vara tjänstefel, säger han till tidningen.

Men Lars Johansson själv säger till tidningen att han inte tror att det rör sig om ett lagbrott eftersom han inte han medvetet undanhållit allmänheten någon information.

SVT Nyheter Väst har sökt Lars Johansson, men hittills utan att få svar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.