Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se ritningar av hur det nya museet är tänkt att se ut i klippet ovan. Foto: Barozzi Veiga

Så blir Göteborgs nya konstmuseum – byggs ut för 800 miljoner

Publicerad

Konstmuseet i Göteborg ska byggas om för 800 miljoner kronor och bli dubbelt så stort sett till ytan där konsten ställs ut. Nu står det klart vilken arkitektbyrå som lämnat det vinnande förslaget över hur det ska se ut.

I fjol fyllde Göteborgs konstmuseum 100 år. Eftersom det är i behov av en renovering inleddes år 2022 en arkitekttävling och på måndagsförmiddagen avslöjades hur tillbyggnaden kommer att se ut. Detta efter att politikerna gett grönt ljus för en till- och ombyggnad på 800 miljoner kronor.

– Det framtida konstmuseet kommer att stärka Göteborg som destination och bidra till en mer attraktiv stad och region med ett starkt och levande kulturliv, säger Anna Rosengren, direktör för Göteborgs Stads kulturförvaltning i ett pressmeddelande.

Barozzi Veiga står för ombyggnaden

”Ansikte mot ansikte” heter det vinnande förslaget som är framtaget av arkitektbyrån Barozzi Veiga i samarbete med kontoret Hermansson Hiller Lundberg.

”Den nya volymen ska uppfattas som ett komplement till den historiska byggnaden, men också som ett element med egen karaktär som utmärker sig genom sin geometriska kontrast till den befintliga naturen”, skriver arkitektteamet Barozzi Veiga i ett pressmeddelande.

Ska stå klart 2031

Hela konstmuseet ska få sig en upprustning och tanken är att museet kommer att få dubbelt så stor yta att ställa ut konsten på när en tillbyggnad väntas uppföras på baksidan av konstmuseet.

Ritningarna är ännu inte helt färdiga men det finns en genomarbetad skiss som man nu ska jobba vidare med, men precis som resten av museet är det tänkt att tillbyggnaden ska vara i gult tegel. Byggnaderna ska bindas ihop med en ljusgård.

Som det ser ut i nuläget kommer konstmuseet att hålla stängt för ombyggnaden mellan 2027 och 2031.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.