Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Så genomför du en säker bilaffär på Blocket

Uppdaterad
Publicerad

Många har blivit lurade på svinlande summor i samband med att de köpt eller sålt en bil via annons på nätet. Här tipsar Blocket om en säker affär.

  1. Fyll i köpekontrakt så att både köpare och säljare är identifierade. Köpekontraktets främsta roll är att fungera som trygghet om oklarheter uppstår.  
  2. Betalning. Har man samma bank så är det smidigt att göra en överföring via internetbanken, då överförs pengarna direkt. Om man inte har samma bank är Swish ett alternativ så du ser en bekräftelse att pengarna inkommit. Swish fungerar i de flesta fall upp till 150 000 kronor. Om beloppet är högre eller Swish ej finns, rekommenderas att betalningen sker på köparens bankkontor där banken gör en överföring och köparen och säljaren får med sig ett kvitto. Acceptera inte check.  
  3. Ägarbytet kan ske på 3 sätt. Det enklaste är genom Transportstyrelsens app Mina Fordon. Eller via Transportstyrelsens sajt. Det kan också ske genom att säljaren fyller i ägarbytet i registreringsbeviset och postar det till Transportstyrelsen. För bådas trygghet är det bäst att man postar det gemensamt.  
  4. Köparen måste se till att försäkra bilen innan hen kör iväg bilen genom att ringa sitt försäkringsbolag eller genomföra det på sajt. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Blocketbluffarna

Mer i ämnet