Foto: Trafikverket/Tyréns

E45:an ska sänkas ned i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Många förändringar väntar Göteborgs stad i framtiden. E45 mellan Lilla Bommen och Marieholm kommer till exempel att sänkas ned med sex meter.

För att möjliggöra nya Hisingsbron och en ny vägbro över spårområdet öster om Göteborgs central kommer en 800 meter lång sträcka av E45 mellan Stadstjänaregatan och Falutorget att sänkas ned.

Sänks sex meter

Vägen kommer att sänkas ned cirka sex meter. Halva sträckan kommer att överdäckas vilket gör det möjligt att bygga ovanpå vägen. Precis hur det kommer att se ut på platsen är ännu inte klart och filmen visar ett möjligt framtidsscenario.

– Vi har en pågående detaljplan som innefattar kontor, bostäder, verksamheter, förskola och parkering, säger Anna Samuelsson som är planhandläggare för detaljplanen vid Stadsbyggnadskontoret.

Fem byggherrar är markanvisade och planen är att överdäckningen ska vara klar vintern 2019 och att man kan börja bygga i början av 2020.

Arbetet med vägplanen för sträckan påbörjades 2013 och förberedande ledningsarbeten pågår.

Enligt trafikverket kommer ombyggnaden att göra sträckan mer trafiksäker samtidigt som möjligheten att bygga ovanpå vägen skapar möjligheter för central stadsutveckling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.