Arkivbild Foto: TT

Så många drabbades av nattens elavbrott

Uppdaterad
Publicerad

Närmare 3000 hushåll i Västra Götaland drabbades av strömavbrott under natten – minst. Och under morgonen var många fortfarande utan el.

Enligt Ellevio drabbades 1720 hushåll av elavbrott under natten. Avbrotten ska ha skett i Bengtsfors, Munkedal, Färgelanda, Mellerud, Strömstad och i Mölndal.

– Vi har haft mycket folk ute inatt. Men det är inte helt lätt att åtgärda felen. Det finns också säkerhetsbegränsningar för arbete i hård vind, säger Håkan Isacsson vid Ellevios presstjänst.

Vattenfall rapporterade att man under natten haft totalt 2760 hushåll som varit strömlösa.

– Det var vid halv tretiden inatt. Sedan dess har vi jobbat på, och nu är vi nere på 411 strömlösa hushåll, berättar Michelle von Gyllenpalm vid Vattenfalls presstjänst.

Eftersom Ellevio använder sig av Vattenfalls elledningar kan en del av de drabbade kunderna ha dubbelräknats. Totalt tros omkring 3000 hushåll ha drabbats av strömlöshet under natten. Orsaken till strömavbrotten är framförallt kraftig vind och blötsnö.

SVT: Handlar det om att träd fallit ner över elledningar?

– Ja, men bara delvis. Det är vanligare att vinden får träden att ”piska” ledningarna. Och så orsakar ju blötsnön att grenar lägger sig över ledningarna också. Så det är lite olika, säger von Gyllenpalm.

Uppdatering kl. 11.27:

Ytterligare ett strömavbrott har rapporterats in av Ellevio. Det rör 196 hushåll i Munkedal, Uddevalla och Strömstad. Det felet väntades vara åtgärdat vid 15-tiden på söndagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.